Регионалната инициатива "Три морета" трябва да се утвърди като инструмент за реално социално и икономическо сближаване в Европа. Духът на тази платформа за сътрудничество е да насърчи условията за свързаност и просперитет на страните между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата "Три морета", и с представители на държавите-наблюдатели във формата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Румен Радев е отбелязал, че за пълноценното и ефективно развитие на "Три морета" е важно всички страни от формата да допринесат за инвестиционния фонд на инициативата, който ще финансира изграждането на съвместните регионални проекти.

"Включването във фонда показва, че участниците отдават значение на платформата, и е положителен знак към бизнеса и инвеститорите в региона", е посочил Радев.

По думите му е необходимо да се изработят ясни и конкретни критерии и правила за приоритетите на формата "Три морета".

Инициативата е фокусирана върху бъдещето на региона, затова е необходимо да създадем условия и за приобщаването на младите хора, да чуем техния глас и идеите им за развитието на Европа, е заявил още президентът Радев. Държавният глава е посочил, че без научна и образователна свързаност между европейските страни е невъзможно устойчиво социално и икономическо сближаване.

На срещата е била обсъдена перспективата следващата година България да бъде домакин на платформата "Три морета". Участниците в срещата са дали висока оценка на Естония, която тази година в условията на пандемия е домакин на инициативата.