Днес тя направи инспекция на обекта, за да установи дали в деня, който е национален празник на страната работещите имат заповед за извънреден труд. Такава заповед трябва да бъде закачена от вчера на таблото в административната сграда, а е видно, че я няма, заяви в присъствието на журналисти Ангелова. По думите й това означава, че на работещите няма да бъде платена двойна надница, каквато се полага на всеки, положил извънреден труд в ден на национален празник.
Заваръчни работи се изпълняваха в арматурния двор на фирмата, установиха придружаващи синдикалния лидер журналисти. Повечето от трудещите се там бяха по анцузи, без каски. Работници казаха, че за да изработят заплатите си, се трудят по 28 дни в месеца и почиват само два. Не им се плаща извънредният труд, който полагат, но приемат работата, защото няма къде другаде да намерят препитание. Други работници твърдят, че получават 25 лв. надбавки за допълнителен труд.
Ще платим съгласно изискванията на българското законодателство, заяви Тургут Аксакал - директор на "Мапа-Дженгиз" и ръководител на обекта. Той не показа заповед за извънреден труд на ангажираните днес работници, но увери, че никой няма да бъде ощетен.
Ангелова заяви, че ще провери това през следващия месец чрез Инспекцията по труда, след като бъдат представени готовите ведомости. Според нея турската фирма притежава лабораторията за контрол, което е недопустимо, защото сама контролира собствената си работа. Тя настоя за по-бърза среща на КНСБ, НАПИ, ресорното ведомство и "Мапа-Дженгиз", поискана още преди две седмици от лидера на синдиката Желязко Христов.
Работно облекло е раздадено на хората, не знаем защо не го носят, каза Аксакал.
Ангелова обвини "Мапа-Дженгиз" и в неупражняване на контрол на фирмите-подизпълнители. По думите й на турската фирма са връчени два акта на 26 август от Инспекцията по труда на стойност по 10 000 лв.
Аксакал заяви, че турската фирма работи добре и упреците към тях са несправедливи. Според него проверка може да им правят само НАПИ и ресорното министерство, но не и КНСБ.