Хората с потребителски или ипотечни заеми, които са повече от половината българи, са паникьосани да не бъдат уволнени и търсят начини да си осигурят погасяването на кредита, ако останат без сигурни доходи, показа проверка на "Новинар".
 При наличието на такава застраховка клиентите няма да се притесняват, че имуществото им ще бъде запорирано, а сметките блокирани при невъзможност да се покриват месечните вноски по заема, обясниха експерти.
При теглене на заем или по-късно клиентът може да сключи застраховката директно с банката (ако я предлага), която пък от своя страна има договорености със застрахователни компании.
Ако потребителят използва подобна услуга и бъде уволнен от работа, плащанията му по кредитите ще бъдат покривани временно от застрахователите, обясниха специалисти. Този вид полица я има от две години на българския пазар, но сега заради икономическата криза и увеличаващите се съкращения става все по-популярен продукт, обясниха брокери. При сключването на застраховка срещу безработица кредитът се оскъпява леко с не повече от 3 процента. Условие за сключването на тази полица е човекът да е физически здрав. Възрастта няма значение.
Междувременно от Националния статистически институт (НСИ) съобщиха, че само за година броят на хората, които са загубили работата си, се е увеличил с една пета. Така в края на юни броят им достига до близо 123 000 души, сочат данните. През второто тримесечие на годината безработните на възраст между 15 и 64 навършени години са 222 000. Това е увеличение с около половин процент спрямо същия период на миналата година. Работещите у нас са 2,9 млн. души. Около 84 процента от тях се трудят при работодател, като за своя сметка работят по малко от 13 процента – едва 418 800. Близо 73 процента са в частния сектор.