АЕЦ "Козлодуй" проучва възможността да работи с ядрено гориво на американската компания Уестингхаус от 2021 г. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като беше изслушана от депутати в енергийната комисия към парламента. По думите ѝ страната ни е длъжна да го направи, за да отговори на евроизискванията.

В момента България купува ядрено гориво единствено от Русия. Договорът с Москва изтича в края на 2020 г. И затова страната ни е длъжна да направи анализ дали то може да бъде заменено.

Според Теменужка Петкова, министър на енергетиката, всяка една централа е различна, нашите реактори ВВЕР 1000 могат да работят с горивото, което ние към този момент получаваме и другият производител на такова гориво е Уестингхаус Швеция.

Министърът допуска, че горивото може да е неподходящо за централата и тогава няма да бъде подменян доставчикът.

Междувременно по време на енергийната комисия, ресорното ведомство представи нови поправки в закона за енергетиката, които предвиждат зарядните станции за електромобили да станат платени. Собствениците им трябва да получат цена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Срещу това се обявиха депутати от ГЕРБ и БСП.