Председателят на асоциацията Бойко Синапов обобщи пред митингуващите исканията на протеста - те настояват за промяна в закона, според които земеделските производители физически лица ще бъдат облагани върху 40% от приходите. Освен това, по данни на браншовата асоциация, едва 6% от европарите за земеделие в България са усвоени от животновъди. Причината е в тежките административни процедури и в липсата на свободен финансов ресурс у фермерите. Всяка крава в България е натоварена с непосилни кредити, твърдят те и настояват за отлагане на данъчното им облагане.

Днешният протест не бе подкрепен от Съюза на животновъдите в България, чийто председател е Пени Ботева. Тя, според протестиращите, звъняла на свои колеги и ги убеждавала да не участват в протеста. Синапов обясни, че въпреки това фермерите не са разединени.

Срещата на протестиращите с премиера обаче се провали, предаде „Фокус”. Първоначално Бойко Борисов покани на среща в Министерски съвет трима представители на земеделците, излъчени по тяхно желание. Протестиращите обаче го призоваха той да слезе при тях.
Премиерът не излезе на площада и дори отмени първоначалното си предложение за среща, обясни животновъдът Танчо Колев.
Той и колегите му бяха донесли малко агънце, наречено Бойка, подарък за Борисов.

Част от събралите се на митинга животновъди поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Протестът бе огласен от звуците на духова музика.
В крайна сметка животновъдите заплашиха, че след седмица ще блокират пунктове по българската граница, ако правителството не предприеме адекватни мерки.

Самият Найденов обяви на пресконференция, че протестът е странен и заподозря, че е организиран от левицата.
„Беше ми изпратено копие от имейл от Изпълнителното бюро на БСП до председателите на браншовите организации с покана за среща в 11.30 ч. на ул. „Позитано”. Имайки предвид, че протестът бе обявен за 12 ч., мога да тълкувам това единствено като опит да бъдат инструктирани какво да правят", обясни Найденов.

Той обясни, че познавал много добре животновъдите и знаел каква организация могат да направят, а днес видял много добра организация, която според него била непосилна за възможностите на браншовите организации.
Беше декларирано от Сергей Станишев и от ресорната по земеделие Корнелия Нинова, че те ще организират протести, добави министърът.

Исканията на животновъдите за промени на данъчната политика могат да бъдат удовлетворени за 2011 г., но със задна дата от 2010 г. - това е невъзможно, каза още той, цитиран от БТА. Финансовият министър Симеон Дянков разпоредил работна група, която да изработи законови промени, така че животновъдите да не бъдат облагани на база оборот, а както нормалните фирми, според декларираната от тях печалба с ДДС.

Протестът на животновъдите не е организиран от БСП, заяви по-късно на пресконференция лидерът на партията Сергей Станишев.
„Ние проведохме срещи с представителите на всички браншове от земеделието. Хората буквално плачат, разбирате ли докъде са докарани нещата”, запита бившият премиер и заяви, че протестите са обосновани и реални.

Последна актуализация в 16,35 ч.