След 19 май ще бъде свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество за компенсирането на нискодоходните групи. Комисиите в съвета са поработили по тази тема доста сериозно и след 19 май ще има решение по този въпрос, обясни социалният министър Тотю Младенов пред журналисти, цитиран от БТА.

За такова заседание на тристранния съвет по темата за компенсиране на доходите на хората синдикатите настояват от дълго време. 

Идеята е компенсирането да може да стане на 1 юли, уточни министърът.  Говорих с вицепремиера Симеон Дянков по този въпрос , допълни той.

От социалното министерство смятат, че трябва да се намерят средства за подпомагане на доходите на хората, както на работещите, така и на пенсионерите. Но в какви размери може да стане това, все още не е ясно и изцяло зависи от финансовото министерство. Помощта е заради поскъпването на цените на основните хранителни продукти, както и на горивата.

Социалният министър каза, че има разработени различни варианти за компенсиране, но вече има сближаване на позиците на работодатели и синдикати.
Един от вариантите е да бъде изплатена еднократна компенсация в размер на 136 лева на всички пенсионери, колкото е в момента минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, предаде "Фокус".

С радост ще увеличим пенсиите, когато имаме тази възможност, заяви неотдавна самият Симеон Дянков.

В края на април Тотю Младенов съобщи, че в крайна сметка работодателите са се съгласили на увеличение на минималната работна заплата.  Досега, социалният министър и синдикатите се обявяваха "за". А "против" бяха работодателите и финансовият министър.
Дянков все още е против ръста на минималното възнаграждение. Той каза, че тази година няма да участва в дискусията за размера на минималната работна заплата.

Спорен остава и въпросът от кога да се вдигне минималната заплата - сега от 1 юли, както искат синдикатите, или от догодина, както предлага бизнесът.
В момента минималната заплата е 240 лева, а предложението е тя да стане 270 лв. (синдикатите настояват за 290 лв.)
Все още страните в диалога не са стигнали до съгласие за повишение на заплатите в частния сектор.