"Запретвам ръкави", това каза в първия си работен ден като изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. След като беше изпратена с хоро от колегите си в Световната банка, сега българката сподели пред журналисти, че е решена да работи усилено и още от първия си ден има много ангажименти, съобщава БНТ.

На въпрос кое според нея е най-голямото й предизвикателство, Георгиева отговори, че трябва да бъде направена оценка на редица държави и да стане ясно какви са рисковете за икономиките им, преди намесата на МВФ.

"Много съм развълнувана - това е първият ден, в който прекрачвам прага на МВФ като негов изпълнителен директор. Наследявам един невероятен ръководител тук. Предстоят ни трудни времена, но с екипа ми сме мотивирани да работим за това да има силни икономики и по-добро качество на живот на хората. Запретвам ръкави", каза тя.

Самата Георгиева още вчера влезе на новото си работно място, облечена в народна носия. Преди това бе изпратена от екипа на Световната банка с бурни аплодисменти, българска народна музика и хоро, поведено именно от Георгиева.

"Шампион в борбата с неравенството" - това е едно от множеството определения, които Кристалина Георгиева получи по време на кампанията си за управляващ директор на МВФ.

Тя определи избора си за управляващ директор на МВФ като признание за всички българи и благодари за подкрепата. Във видеообръщение до българските медии тя преповтори обещанието, поето пред колегите й от фонда в деня, когато официално получи подкрепа за позицията си.

"Аз встъпвам в длъжност във време, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ни е да гарантираме, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план имаме голяма, благородна цел - да помогнем на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си", каза тя.

Кристалина Георгиева поема поста от Кристин Лагард, която от своя страна от 1 ноември ще оглави Европейската централна банка.