Страните членки от ЕС не успяха да постигнат съгласие по девети пакет от санкции срещу Русия по време на разговорите по темата, проведени късно снощи, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати. Лидерите от ЕС се събират в Брюксел днес за последната среща на високо равнище през тази година.

Страните са се приближили към споразумение във вчерашните преговори, но Полша и някои други държави все още имат възражения, заяви дипломат пред Ройтерс и добави, че довечера се очаква да бъде разпратено ново предложение по въпроса, предаде БТА.

Новите санкции срещу Москва бяха забавени от разногласия по въпроса дали ЕС трябва да улесни износа на руски торове през европейски пристанища, дори в случай, че компаниите производители на торовете са притежавани от вкарани в черен списък олигарси. Някои страни казват, че въведените от ЕС ограничения застрашават продоволствената сигурност на развиващите се страни, а други твърдят, че тяхното разхлабване би позволило на руските олигарси, които притежават предприятия за производство на торове, да заобикалят наложените срещу тях санкции.

Европейски дипломат каза, че Полша и балтийските страни са заявили на другите държави, че се самозалъгват, ако смятат, че олигарсите няма да злоупотребят с разхлабване на правилата за руските торове. Някои страни членки искат Световната продоволствена програма да участва в разрешаването на експорта на торове към страни, които имат нужда.

В ЕС все още няма съгласие и по въвеждането на таван на цените на руския природен газ, като за някои предложения от ЕК предел от 275 евр за мегаватчас е твърде висок, други пък се съмняват въобще в нуждата от налагането на ограничителната мярка.

Предвижда се новите санкции да обхванат и физически лижа - 200 души от средите на руските военни, представители на парламента и правораздаването, някои от отговорните за унищожаването на украинско зърно, както и за принудителното отвеждане в Русия на украински граждани. Санкциите ще засегнат и още руски медийни организации, които по думите на дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел "тровят общественото пространство с постоянна дезинформация".