За мениджърските позиции в приходната администрация са подали документи както вътрешни, така и външни за агенцията кандидати.
Конкурсът, който се провежда в момента е за директори на териториалните дирекции на НАП в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, директори на дирекциите за средни данъкоплатци в петте града, както и ръководител на „Големи данъкоплатци и осигурители” в столицата.
Конкурс е обявен и за директори на дирекциите „Обжалване и управление на изпълнението” (ОУИ) в София, Пловдив, Бургас и Велико Търново.
За директор на ТД на НАП в Бургас са подадени 13 кандидатури, за ръководител във Варна кандидатстват 8, във Велико Търново – 7, в Пловдив – 7, а в София – 11.
За националната дирекция „Големи данъкоплатци и осигурители” документи са подали 12 кандидати. Да оглавят дирекция „Средни данъкоплатци и осигурители” в Бургас искат шестима, във Варна има 7 кандидати, във Велико Търново – 6, в Пловдив – 12, а в София – 11. За директор на дирекция ОУИ в Бургас са подадени 5 кандидатури, във Велико Търново – 2, в Пловдив – 5 и в София – 4. Вече е определена комисия, която ще прегледа всички постъпили документи и в 7-дневен срок ще обяви допуснатите за следващия етап от подбора.
Лично финансовият министър Симеон Дянков ще наблюдава процедурите по избор на висши данъчни шефове. От кандидатите се изискват минимум 7 години професионален опит, отлични лидерски, комуникационни и управленски качества, както и отлично познаване на данъчното и осигурително законодателство.
Кандидатите за данъчни началници ще трябва да изготвят писмена разработка на управленска тематика и ще бъдат подложени на тест за личностни качества. „Хората, които ще заемат висшите постове в НАП ще бъдат избрани при пълна прозрачност, така както обещахме преди месец. За пръв път в НАП се правят публични конкурси за толкова високи постове и това е знак, че очакваме да успеят истинските професионалисти”, каза по повод конкурсите изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.