Сред тях са и газовите връзки между България, Румъния и Гърция, съобщи БНР. Страната ни ще получи финансиране и за газопровода “Набуко“. България и Гърция получават 45 милиона евро, за да свържат газопреносните си системи. За същата цел България и Румъния получават 8 милиона 929 хиляди евро.

Голямата отпусната днес сума е 200 милиона евро за начално финансиране на газопровода “Набуко“. Парите ще бъдат отпуснати на страните, през които той ще премине - България, Румъния, Унгария, Румъния, Австрия и Унгария. Сумата трябва да бъде усвоена от изпълнителите на проектите през следващата година и половина.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков днес е в  Солун, където участва в конференция на тема "Енергията в Югоизточна Европа - производство на възобновяема енергия и сигурност на енергоснабдяването". По време на форума, ще да бъде подписан протокол за създаване на проектна компания, която да разработи междусистемна газова връзка България - Гърция.
Газовата връзка ще осигури участието на нашата страна във втория по приоритет европейски газов проект - коридора "Турция-Гърция-Италия", който е част от Южния газов коридор. В проектната компания с равни дялове от по 50 на сто ще участват Български енергиен холдинг (БЕХ) и IGI Poseidon (в което акционери са гръцката ДЕПА и италианската "Едисон"). 
Транспортният капацитет на газопровода е 3-5 милиарда кубически метра газ годишно. Дължината на връзката е 160 километра връзка между Комотини (Гърция) и Стара Загора (/България). Прогнозираните инвестиции са за 150 милиона евро, с осигурено съфинансиране от фондовете на Европейския план за икономическо възстановяване на Европейския съюз за около 45 милиона евро. Предвижда се тръбопроводът да влезе в експоатация през 2013 г.

От съобщение на ЕК става ясно, че Трайчо Трайков ще подпише в Солун със сръбския министър на енергетиката Петър Шкундрич споразумение за изграждане на реверсивна газова връзка между България и Сърбия, посочва БТА.

Източник от ЕК уточни, че ЕС отпусне 60 милиона евро за българо-сръбската  газова връзка. За разлика от проектите за взаимно свързване между газовите системи на България, Румъния и Гърция, които се финансират от Плана за възстановяване на Европейската комисия, проектът между България и Сърбия ще е част от общото енергийно споразумение между ЕС, страните от Западните Балкани и Украйна.
Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер коментира в Брюксел, че  България се отнася „конструктивно” и към “Южен поток“, и към “Набуко“.  Всички имаме интерес от проектите - включително и България”, каза еврокомисарят. Запитан не се ли конкурират “Набуко“ и “Южен поток“, еврокомисарят заяви, че в дългосрочен план двата проекта се допълват.