"Впечатлението ми е, че Хаити, който значително пострада от различни неща - кризата в цените на хранителните продукти и петрола, след това ураганите, след това земетресението, има нужда от нещо мащабно. Не просто подход на парче, а нещо по-обхватно за възстановяването на страната - един вид план "Маршал", който трябва да създадем сега за Хаити", каза Строс-Кан в изявление в Хонконг.

Планът "Маршал" е създаден от САЩ след Втората световна война за финансиране на възстановяването на Западна Европа. Строс-Кан добави, че този план трябва да включва анулиране на дълга на Хаити.
"Най-важното е МВФ да работи днес с всички дарители в опит да се опрости целият хаитянски дълг, в това число новия ни заем", той.

Два дни след земетресението МВФ обяви, че ще увеличи помощта за Хаити с прибавяне на 100 милиона долара към настоящия заем.
"Ако успеем, а съм сигурен, че ще успеем, дори този заем ще се превърне в пряка помощ, защото целият дълг ще е опростен", добави шефът на МВФ. Уставът на МВФ не предвижда да се правят дарения, но дава възможност за опрощаване на дългове на страни членки.

Еврокомисарят по развитието и хуманитарната помощ Карел де Гухт ще посети днес Хаити, за да види точно как ЕС може да помогне при възстановяването на опустошената страна, съобщиха официални представители в Брюксел. Гухт планира да обиколи Хаити днес и утре, за да оцени незабавните нужди от животоспасяваща хуманитарна помощ както и средните и дългосрочни изисквания за възстановяване на страната, гласи изявление на изпълнителния орган на ЕС, Европейската комисия.

В понеделник Европейската комисия и страните от ЕС обещаха повече от 400 милиона евро (560 милиона долара) спешна и възстановителна помощ за разрушената от земетресението страна. Президентът на САЩ Барак Обама отдели 15 000 долара от личните си средства за пострадалите от земетресението в Хаити, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от ИТАР-ТАСС. Чекът с тази сума е изпратен във фонда за набиране на средства за Хаити, ръководен от бившите президенти на САЩ Бил Клинтън и Джордж Буш.

Междувременно репортаж на Франс прес разказа за огромната инфлация, която е вдигнала цените в Хаити многократно - в момента в една от най-бедните страни в региона порция бъркани яйца се продават за 13 долара. (Виж линка долу)