Вече има концепция за нов закон за ВиК, каза днес във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която участва в среща-дискусия "Образцова община". Тя уточни, че предстои да бъде сформирана работната група, която ще изготви текстовете.

По думите на Аврамова целта ще бъде секторът, който е недофинансиран, да подобри услугите, които предоставя. Има дружества в страната, които са в тежко финансово състояние и основната причина за това е, че плащат много ток заради помпено доставяне на вода, посочи министърът.

За проблемите с начисляването на разликите между общото и индивидуалното потребление в сгради с етажна собственост към сметките на домакинствата, Аврамова посочи, че се обсъждат варианти как да се постигне максимална справедливост. Тя уточни, че в момента се преработва нормативната уредба. Министърът обаче допълни, че хората трябва да имат предвид, че общото потребление е ангажимент на всички живеещи в сградите с етажна собственост.

Днес инспектирахме ремонтите на виадуктите на магистрала "Хемус", допълни Аврамова. По думите й строителните дейности се изпълняват в срок. Единият виадукт ще бъде приключен до края на юни, другият - в началото на юли. Министърът посочи още, че за основен ремонт на Аспаруховия мост във Варна ще бъдат нужни около 240 милиона лева. За целта ще бъдат търсени целеви средства, а ангажиментът за текущите ремонти на съоръжението е на община Варна.

Работата по ремонта на крайморския път към Златни пясъци, който е затворен заради свлачище, ще започне след края на лятото, допълни областният управител на Варна Стоян Пасев. По думите му проектът вече е готов. В района на другото свлачище, северно от Златни пясъци, трябва да бъде направен дренаж и отводняване на терена. В момента там текат предпроектни проучвания. По думите на Пасев за отводняването на зоната ще са нужни около 2 милиона лева.