Това каза генералният директор на Генерална дирекция “Информационно общество и медии” на Европейската комисия Фабио Коласанти на заседание на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание, предаде „Фокус”.
България е изградила работещ регулаторен орган в областта на телекомуникациите, който изпълнява своите функции, но резултатите не са налице, защото на българския пазар няма да видите нито конкуренция, нито възможностите за избор и нововъведения, които ясно се предлагат на другите европейски държави, подчерта Коласанти.
Според него страната ни трябва да осигури по-висока конкурентноспособност на пазара, както и способен регулаторен орган, който да има технически ресурси и доверие, за да изпълнява добре функциите си.
Фабио Коласанти даде за пример услугата за запазването телефонния номер при смяна на оператора.
„Без това право да запазиш номера си не можем да говорим за конкуренция между фирмите. Запазването на номера е основно условие за конкуренцията на пазара и то е въведено отдавна в много държави”, каза Коласанти.
В България са предприети действия от страна на телекомуникационните компании по въвеждането на услугата, има определени изисквания и правила, които обаче са насочени да обезкуражат клиентите да сменят мобилния оператор, категоричен бе той.
Едва 1200 души са запазили номера при смята на оператора от април 2008 г. досега. За да се развива секторът и да има иновации и да падат цените, трябва да има повече конкуренция, която може да се осигури с публична интервенция от страна на регулаторния орган с подкрепата на парламента.