Избран е изпълнителят за строителството на близо 10 км отсечка от АМ „Хемус“, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Предложената цена от дружеството е 54 990 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на обществената поръчка „Изготвяне на технически проект и строителство (инженеринг) на АМ „Хемус“, участък от 78+500 до км 87+800“ е 910 дни. От тях 180 дни са за проектиране, а 730 дни за изграждане на обекта.

Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

Предвидено е построяването на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка. Ще бъде изградена и етапна връзка при километър 87+600 с път I-4 Коритна - Белокопитово за проектна скорост 60 км/ч.

Зад трите фирми официално стои бившият пътен шеф от времето на НДСВ и ДПС Велико Желев. Той купи свързваната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98" миналата година. Според представители на строителния бранш сделката е фиктивна, отбелязва Медиапул.

Преди около година премиерът Бойко Борисов нареди да се прекрати обществена поръчка за участъци от АМ "Хемус" заради твърденията, че зад нея стоят фирми, близки до Пеевски и Валентин Златев.

Официално или неофициално около обществената поръчка витаеха съмнения. Веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме, заяви в средата на миналия февруари Борисов.

Пеевски обяви през март м.г., че се оттегля от български бизнес проекти.