Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания може да обяви край на преговорите за търговските отношения с ЕС след Брекзит и без да бъде постигната сделка, предаде Ройтерс. Това изявление той направи ден след като прие да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази седмица в последен опит да се излезе от безизходицата в преговорите, отбеляза агенцията.

Джонсън каза, че до последно ще полага усилия да бъде постигната сделка. Но допълни, че ако трябва да се стигне до австралийското решение, то това също е добре за страната защото тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС, което означава, че търговията с нея се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация.

Великобритания и Европейският съюз предупредиха днес, че преговорите по сделката за свободна търговия след Брекзит са на ръба на колапса - малко повече от три седмици преди да се стигне до икономически разрив, който ще предизвика сътресения за бизнеса от двете страни на Ламанша, отбеляза Асошиейтед прес.

На 31 декември изтича преходният период след Брекзит, в който трябва да се постигне сделка за търговските отношения между двете страни. Днес ЕК заяви, че разговорите за търговска сделка могат да продължат и след края на годината. Великобритания на няколко пъти вече изключи това като вариант.

Междувременно Великобритания и Европейската комисия обявиха, че са постигнали споразумение, което позволява изтеглянето на оспорваните от ЕС клаузи в британския законопроект за вътрешния пазар, противоречащи на договора за Брекзит, предадоха Франс прес и ДПА. С този закон на практика Великобритания едностранно пренаписва части от споразумението си с ЕС за Брекзит.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският държавен министър за Брекзита Майкъл Гоув разговаряха за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно следва някои разпоредби на ЕС.

"Гарантирането, че Споразумението за оттегляне, по-специално Протоколът за Република Ирландия и Северна Ирландия, е напълно оперативно в края на преходния период, т.е. от 1 януари 2021 г., е от съществено значение", заявиха двамата в съвместно изявление. Постигането на споразумение за прилагане на този Протокол, направи възможно решението на Лондон да изтегли спорните текстове.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и "разяснения" относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

В светлината на взетите решения британското правителство заяви, че ще премахне три клаузи от законопроекта за вътрешния пазар - временен закон, очертаващ търговските отношения в четирите историко-географски района на Обединеното кралство - Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. Тези клаузи противоречат на договора за Брекзит между Лондон и Брюксел.

Лондон ще оттегли и член от друг проектозакон, който скоро ще бъде разглеждан в парламента, относно данъчните разпоредби в Северна Ирландия.

Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън проведоха два видеоконферентни разговора в последните дни. И при двата разговора пробив в преговорите не бе постигнат. Двамата лидери изразиха съгласието си, че все още не са налице условията за финализиране на сделката за отношенията след Брекзит между двете преговарящи страни. Двамата се договориха и да започне подготовката за среща между тях в Брюксел по-късно тази седмица.

Между двете страни остават съществени разногласия по три ключови теми - разпределението на квотите за риболов, единните правила на играта (нормите, които да спазва Великобритания, за да изнася стоки в ЕС) и начина на решаване на бъдещи спорове. И двете страни подчертаха (след първия им разговор на 5 декември, събота), че постигането на споразумение е невъзможно без сближаване на позициите по тези теми", се казва в съвместното изявление.

Днес германският министър по европейските въпроси Михаел Рот призова Великобритания да покаже политическа воля. Той припомни, че бъдещите отношения между Лондон и Брюксел ще се базират на доверие и че точно това доверие е изложено на риск сега по време на преговорите.

Напускането на Великобритания без споразумение също така може да сложи край на отворената невидима граница между Република Ирландия, член на ЕС, и Северна Ирландия, която е в състава на Обединеното кралство, отбеляза "Вашингтон пост".

Един от оспорваните въпроси в преговорите е този за правото за риболов в британски води.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон обаче каза, че страната му е против каквото и да споразумение, което е в ущърб за френския риболовен сектор и предупреди, че Париж ще наложи вето на сделка, която смята за лоша.