Първата и най-важна задача е НДК да се стабилизира. Това каза министърът на културата Атанас Атанасов в Парламентарната комисия по култура и медии, на чието заседание, провело се в четвъртък, депутатите се запознаха с финансовото състояние на Националния дворец на културата.

"Основният проблем на НДК в момента са актовете които има към Столична община. Това са два акта за неплатени данъци плюс едни начислени суми по каприз на общината на моменти, които ние оспорваме по съдебен ред", каза Пени Раева, изпълнителен директор на "Национален дворец на културата - Конгресен център София" ЕАД.

Според нея принципът на самоиздръжка при Двореца се е доказал в продължение на години, разбира се с цената на много компромиси, както навсякъде. И гащи са продавани, и фланелки и т.н., но така или иначе средствата стигаха, за да се подпомагат културните събития, каза тя и допълни, че разликата между тогава и сега е в това, че преди не се е плащал данък сгради, който в момента тежи изключително много.

Раева обясни, че са имали акт за 5,5 млн. лв. за 2011-2012 г., който е погасен и на следващия ден от Столичната община са им връчили нов - за 7 млн. лв. Част от тези пари ги признаваме, за част от тях ще водим дело, каза тя и допълни, че лошото е 10-процентната лихва, която на ден е над 1500 лв. Основният проблем на НДК са задълженията към Софийска община, посочи тя.

По отношение на текущата дейност смятаме, че вървим доста добре за последните шест месеца, отбеляза още Раева. По думите й миналия октомври в касата на НДК е имало половин милион лева и неплатени задължения в размер на 1,5 млн. лв. В момента в касата на дружеството от оперативна дейност има 1,3 млн. лв. и само 50 000 лв. неплатени задължения. Това са стари сметки, които също са спорни дали трябва да се плащат, обясни изпълнителният директор. Ако не бяхме платили стари задължения от преди години, сега щяхме да сме на 2 млн. лв. плюс, отбеляза още тя.

По думите й има колизия между статута на НДК и обществените очаквания. "НДК е търговско дружество в чистия му вид, то се самоиздържа и всъщност ние сме длъжни да изкарваме парите и да отговаряме на политиката на държавата по отношение на публичните предприятия. Тази политика залага определени финансови цели, които са основните, и малко нефинансови. Културата вътре е в графа "И други", ние се опитваме да я изведем напред", каза още Раева.

"Ако НДК няма пари и спонсорира една част от културните дейности, то в един момент няма как да се оправи. Това е правено години наред, плащано е за една култура, но не е плащан токът и не са плащани данъците, и всичко това избива сега. Ако така продължи, след две години ще е три пъти по-лошо положението", каза тя.

Култура в момента има, при това от всякакъв порядък - всеки ден има събития. Собствена култура по-трудно правим, защото за нея трябват пари, обясни Раева и допълни, че са останали Новогодишният музикален фестивал и Киномания.

Много сме зле по отношение на конкурентоспособността, защото сме държавно дружество и сме длъжни да работим по ценоразпис, каза тя за въпросите на конгресната дейност. В момента подготвят пълна себестойност на цената на залите. Правим анализ с кубатури, осветление, отопление, персонал, за да видим каква е реалната себестойност и да се предложи нов ценоразпис, обясни Раева.

Министър Атанас Атанасов обясни, че въпреки кризите, в които се намираме, дългът на НДК се стопява и това говори само за себе си, че са на правилната посока. Трябва да си дадем време, този анализ наистина няма как да стане за две или три седмици, каза той. Според него сърцевината на проблема е енергийната неефективност на сградата, което само по-себе си произвежда всички други проблеми. Той посочи, че тепърва ще разглеждат опции как да реши този проблем. Според министъра той най-вероятно ще трябва да бъде обмислен съвместно с министерствата на финансите, на икономиката. Докато не решим този проблем, няма как сградата да заработи ефикасно и да печели от култура, смята министърът. Не смятам, че ще си решим проблемите, като изсипем тази неефективна сграда изцяло на издръжка на държавата и на Министерството на културата, отбеляза още той.