Хората от фабриката не са получавали заплати от септември насам, а ваучерите за храна – за цяла година. През декември миналата година са им превели по 60% от възнаграждението за септември. Но банките са ги прибрали светкавично заради натрупани задължения по кредити.

Напрежението сред стачкуващите ескалира, особено след официалното съобщение на представител на собственика, че пари за заплати няма да бъдат дадени. В знак на съпричастност местна таксиметрова фирма предоставя периодично сандвичи и топли напитки за шивачките, които категорично отказаха да седнат зад машините. Близо час те стояха в двора на фабриката, но мразовитият вятър ги принуди да влязат вътре и да окупират кафенето.

В момента представители на синдикатите, на НАП и на гръцката фирма заседават в инспекцията по труда. По неофициална информация на „Булфанко” ще бъде наложена поредната парична санкция. Пристигнал е и председателят на Националния институт по помирение и арбитраж, изпратен от социалния министър Тотю Младенов. Той е поискал среща по проблема с областния управител Иванка Таушанова, която вероятно ще се състои довечера, тъй като отсъства от града.

Собственикът на гръцката фирма „Булфанко” в Кърджали няма да изпълни исканията на протестиращите работници с оправданието, че не е в състояние поради липсата на държавна помощ от страна на Атина. Това Хараламбос Пекяридис, представител на собственика, е заявил в разговор със заместник-областния управител на Кърджали Асен Тюрдиев на снощната спешна среща в областната администрация. Присъствали са и ръководители на синдикатите, Инспекцията по труда и НАП. Невъзможността да бъдат изплатени възнагражденията за 4 месеца и ваучерите за една година Пекяридис аргументирал с очакваната подкрепа от гръцкото министерство на труда и социалната защита за разрешаване на кризата в предприятието.

Ръководството на „Булфанко” е подписало без възражения предизвестието за ефективна стачка и не е търсило споразумение със синдикатите. На думите на заместник-областния управител Тюрдиев, че не бива да се стига до блокада на пътищата, Пекяридис отвърнал, че никой няма интерес от гражданско неподчинение, но дори това да се случи, на този етап фирмата не е в състояние да изпълни исканията на работниците. Те, от своя страна, предпочитат дружеството да бъде ликвидирано, за да могат да се запишат в трудовата борса.