Това предупреди рейтинговата агенция Фич (Fitch Ratings and Capital Economics Ltd.), предаде БТА, цитирайки в. "Бизнесуик". Близо една трета от българските банки са собственост на гръцки банки майки като Националната банка на Гърция (National Bank of Greece SA), чиито разходи за финансиране се очаква да скочат, след като бюджетният дефицит от 12,7 процента миналата година доведе до понижения на кредитни рейтинги, оставили дълга на Гърция на най-ниското равнище в еврозоната. Строгите мерки ще подкопаят рентабилността и капитала на банките, предизвиквайки финансова нестабилност, която ще се разпространи по целите Балкани, твърдят анализатори.

"Най-вероятният канал на зараза от Гърция към Югоизточна Европа е чрез гръцките банкови филиали", отбелязва Марк Юнг, шеф на отдела във Фич, който следи развитието на банките на нововъзникващите пазари. "Всеки натиск, свързан с финансиране и ликвидност, на равнище банка майка в Гърция би могъл да се отрази на състоянието на филиалите". Гръцката дългова криза удари банките в страната.

След като понижи кредитния рейтинг на държавата, на 23 февруари Фич намали рейтинга и на четири гръцки банки, а Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) и Мудис (Moody's) дадоха сигнал, че могат да последват примера, припомня изданието. Пониженията означават, че банките майки може би спестяват средства за вътрешните си пазари и не обръщат внимание на дълга на подразделенията си на Балканите, сред които са Обединена българска банка АД (ОББ), собственост на Националната банка на Гърция, и Юробанк И Еф Джи България АД, които само частично се финансират от депозити, коментират анализатори.

Румъния - друга страна членка на ЕС в региона - от чийто банки 12 процента за гръцка собственост, също е изложена на риск, предупреди Фич. От банките на Македония, Сърбия и Албания - по-малки балкански държави, който не са част от ЕС - между 15 и 25 процента са собственост на гръцки майки.