И тъй като целта на ръководителите на ЕС е била да бъде създадена еврозоната, тези практики са били приети, пише в. "Уолстрийт джърнъл". Според изданието за периода 1998-2001 г. Гърция след приемането й в еврозоната е сключила 12 суапови сделки с американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), за да й помогнат да прикрие реалните мащаби на държавния си дълг. Такава сделка е имало също между Атина и банката "Креди Суис" (Kredit Suisse).

Американското списание "Тайм" отбелязва, че след години на разхищения на средства от страна на правителства и обикновени граждани, Гърция е навлязла в периода на "мършавите крави". В материала се подчертава, че две трети от гърците подкрепят мерките на правителството за затягане на коланите, че настроенията в страната са мрачни, магазини затварят, а ресторанти са полупразни, защото гърците драстично намаляват разходите за храна и удоволствия.

Младите са обзети от песимизъм и се страхуват, че ще трябва да бягат от страната и да търсят работа някъде другаде, пише "Тайм". Американското списание определя държавния дълг на Гърция като "най-голямата заплаха" за световната икономическа стабилност. Изданието предупреждава за опасност Гърция да потъне под тежестта на този дълг, тъй като е възможно гръцките проблеми да рефлектират върху еврото и световните борсови пазари, както и върху други слаби страни от еврозоната, като Португалия, Ирландия, Италия и Испания.