От фирма "Комсед" изпратиха отворено писмо до медиите, в което изразяват своя позиция заради събитията от последните седмици, свързани с "Хиполенд".

Преди седмици иизпълнителният директор на "Хиполенд" АД Мариан Колев публикува отворено писмо на официалния профил на фирмата с позиция за 17-годишния му син, който е пострадал, след като е бил напръскан със сълзотворен спрей на протеста пред Народното събрание на 2 септември. След което в офисите на фирмата в Казичене влезе НАП, а партия Демократична България обяви, че Александър Сталийски, бизнесмен, който според представителите на партията, е близък до Пеевски, го е посещавал с искане да купува бизнеса му.

Последваха опровержения на тази информация от самия Колев, като в интервю за 24 часа той каза, че не познава Сталийски, но "имал неприлично предложение от дама от конкурентна фирма през януари в заведение" и искането било да купи 50% от "Хиполенд" срещу 50% от тяхната верига.

Вероятно отвореното писмо от фирма "Комсед" е именно в тази посока.

Публикуваме матариала без редакторска намеса.

Отворено писмо От Галина Огнянова Гавраилова

Изпълнителен директор Комсед АД

"През последните дни семейният ни бизнес и моето семейство сме подложени на безпрецедентна по мащабите си публична атака. Част от българските медии бяха подведени и отразиха некоректно и необективно случилото се. Нито веднъж не бе потърсена нашата позиция като засегната страна от преките внушения и спекулации на Мариан Колев, собственик на "Хиполенд". На практика бяха използвани непазарни методи и нелоялни търговски практики, в резултат на което се стигна до изкривяване на пазара. Никой не изяви желание да чуе гледната ни точка.

Тъй като бяхме атакувани с огромен брой фалшиви новини и лъжи, ще споделим с българската общественост най-важните факти относно измисления скандал, създаден и генериран от Мариан Колев.

Нашата история надхвърля три десетилетия. Към днешна дата имаме 22 магазина с повече от 250 служители. Ние сме официални представители на водещи световни фирми. Никога не сме водили лични разговори за закупуване, продаване, прехвърляне на собственост. Всички сделки, свързани с фирмата, или преговори с контрагенти са се извършвали единствено и само през обслужващата ни водеща адвокатска кантора.

Под никаква форма политически лица не участват в моя бизнес, както и никога не съм разговаряла с представители на изпълнителната власт. Никога политически лица не са влияели или спирали проверки в моята фирма.

В моя бизнес сме заедно с д-р Данаил Генев. Той развива дългогодишна и успешна предприемаческа дейност в различни отрасли на икономиката, а от пет години сме заедно. Мъжът до мен се включи във фамилния бизнес след решение, взето от съдружника на покойния ми баща. Тоест - става дума за най-обикновена ситуация в една традиционна семейна фирма.

Неочаквано за нас, прекият ни конкурент използва политическите събития в страната, нанасяйки ни тежки репутационни щети. На гърба на протестите и протестиращите той ни дискредитира пред клиентите, пред български и чужди партньори, пред обществото. В условията на икономическа криза, вследствие глобалната пандемия, нашата търговска верига бе подложена на безпрецедентен натиск. Злоупотребявайки с доверието на медиите и гражданите на площада, г-н Колев употреби непазарни методи, за да повлияе на пазара, да си осигури нечестно предимство, причинявайки ни финансови, морални и имиджови поражения.

Неочакван за нас е и опитът на г-н Колев да се самообяви за едва ли не репресирана от властта жертва. Припомняме, че възходът на неговия бизнес, не само в търговията с детски играчки, а и в много други сфери (включително строителство), категорично се свързва с последните 10 години, в които управлява водещата днес политическа партия.

Надявам се и вярвам, че гражданското общество ще си направи необходимите изводи и ще разбере истината. А за всичко останало ще разчитам на българския съд".