Новоизгражданият канал на река Марица край Одрин се очаква да активизира търговско-икономическите връзки и туристическите пътувания между Турция, България и Гърция, прогнозират експерти.

Вече са завършени 99 на сто от съоръженията на Канал Одрин, който турската страна строи на река Марица, протичаща по границата на Турция с България и Гърция. Това съобщи директорът на областната дирекция по водите и горите в Одрин Мурат Аджу, цитиран от БТА. Строителството на канала започна през ноември 2015 г., а в строежа са инвестирани 45 млн. турски лири.

Каналът, смятан за най-значимото съоръжение за района на Одринска Тракия, ще бъде с дължина 7800 метра, широк 50 метра и дълбок 4,5 метра. Проектът включва диги, пътни артерии, мостове за пешеходци и МПС. Гигантско дренажно съоръжение на Марица ще отклонява водите на реката от коритото в района на крайградския квартал Кърагач.

Дебитът на Марица при обилни валежи скача драстично. Каналът и дренажното съоръжение обаче вече няма да позволяват преливането й, посочват специалистите. Така кварталът, където живеят над 5 хиляди души, ще бъде защитен от наводненията.

Кърагач и населението му много пъти пострадаха от прииждането на водите на Марица при топенето на снеговете в България и изпускането на водата от язовирите. Тук още помнят пролетта на 2014 г., когато Марица преля от коритото и турските войници с хеликоптери и танкове спасяваха хората на квартала.

Новото съоръжение се предвижда да бъде открито официално през юни и да бъде пуснато в експлоатация.

Рехабилитират се и терените около канала, които ще бъдат превърнати в паркове и градини за разходка и отдих, изграждат се велосипедни и пешеходни пътеки за жителите на Одрин и гостите на града, със заведения, допълни Аджу.

В същото време каналът край Одрин ще премахне и рисковете от наводнения на гръцка територия, които в предишни години доведоха до бедствена ситуация в редица гръцки градове, посочват специалистите.

Преди време представители на пограничните общини в Турция, България и Гърция сключиха договор за сътрудничество във връзка с наводненията на общите реки Марица, Арда и Тунджа, които извират от България, но преминават през Турция и Гърция.

Каналът на река Марица край Одрин се очаква също така да оживи икономиката на Одринския регион и да активизира още повече търговско-икономическите връзки и туристическите пътувания между Турция, България и Гърция, чиито граници се събират край Одрин, посочват експерти.