Great Wall е най-големият производител на кросоувъри и всъдеходи в Китай, но амбициите на компанията са в най-скоро време да станат №1 в световен мащаб. За да бъдат реализирани тези планове, Great Wall ще трябва да закупи някоя марка, а единствената реална възможност за това е Jeep.

От 2014 г. Jeep е собственост на групата на Fiat, а под ръководството на италианците бяха постигнати значителни успехи в продажбите. Освен това бяха създадени и нови модели - като Jeep Renegade.

Вижте какво може Jeep Renegade > > >

По-рано днес шефът на китайската компания Ван Фънюин обяви, че скоро ще започнат преговорите с групата на Fiat.

"Що се отнася до този въпрос в момента имаме намерение за придобиване. Интересуваме се от Fiat-Chrysler Automobiles", съобщи по телефона за Ройтерс представител на отдела за връзки с пресата на Great Wall, цитиран от БТА.

Главният изпълнителен директор на Fiat-Chrysler Серджо Маркионе търси партньор или купувач за седмия по големина автомобилостроител в света, за да може да се справи с нарастването на разходите, да отговори на изискванията за отделяните вредни емисии и да разработи технология за електромобили и безпилотни коли.

Евентуалното придобиване от Great Wall би било смела и една от най-крупните промишлени сделки в Китай досега. Ако то бъде успешно, Great Wall ще успее да пробие на пазара в САЩ, посочиха двама души, запознати с въпроса.

По-рано днес двама души, запознати с въпроса, посочиха, че Great Wall е поискал среща с Fiat-Chrysler с цел да направи предложение за цялата или част от италианско-американската автомобилна група.

"Great Wall не се е свързвал с Fiat-Chrysler във връзка с марката Джип или друг въпрос, свързан с бизнеса на компанията", се посочва в съобщение на групата на Fiat, разпространено днес.

Явно има доста неясности около намеренията на китайците, като скоро може би ще има повече информация относно очакваната сделка.

Припомняме, че Great Wall имат съвместно предприятие с Litex Motors в село Баховица на 6 км от Ловеч. Там се сглобяват от готови части модели на Great Wall, като капацитетът е от фабриката да излизат годишно по 8000 автомобила.

В Европа Great Wall имат по-значително присъствие на пазарите в България, Румъния, Македония и Сърбия. Компанията има представителства във Великобритания и Италия.