Това обяви министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев, предаде Дарик. Той съобщи още, че следващата седмица ще бъде подписано споразумение с Швейцария, по което страната ни ще получи помощ от 76 млн. швейцарски франка за четири приоритетни за страната ни сфери.

Дончев разсея опасенията, че страната ни ще загуби сериозни суми по ИСПА, като подчерта, че е рано да се правят окончателни сметки по тази програма.
Повод за думите му бе обявения преди дни доклад на ресорската парламентарна комисия за усвояването на еврофондовете за първите шест месеца на 2010 г., според който България може да загуби 543 млн. евро по програмата. ИСПА приключва в края на годината. По нея се изпълняват 40 големи инфраструктурни проекти в областта на транспорта и водоснабдяването. Бюджетът й е 1.47 млрд. евро, като към началото на юли са изплатени близо 800 млн. евро, е посочено в доклада.
В него пише още, че до края на 2010 г. се очаква да бъдат платени още 137 млн. евро. Най-рискови са водните проекти. За една година усвоените средства по тях са се увеличили с 9%.

Евроминистърът напомни, че имаме няколко меморандума, които са удължени до края на следващата година.
„Става дума за Воден цикъл - Варна, Воден цикъл - Шумен, Воден цикъл - Смолян и Воден цикъл - Балчик. По отношение на тези четири допълнителни меморандума се водят преговори. Лично моето очакване е поне два от тях да бъдат също удължени за изпълнение до края на 2011 година. Останалите обособени части от тях, незавършени, ще бъдат прехвърлени за изпълнение към оперативната програма Околна среда, с което във финалния етап на изпълнение на програмата аз очаквам процентът на разплатените средства да надхвърли 70%, може би 75-76", обясни Томислав Дончев.

Той припомни, че има принципно становище на Брюксел за удължаване с една година на договорите за изпълнение на водните проекти на Кюстендил, Сливен и София, както и за изграждането на сероочистващите инсталации на ТЕЦ "Марица-изток ІІ". Принципно "да" има и удължаването с две години на срока за изграждане на втория мост над Дунав при Видин - Калафат.

По програма ФАР договорените средства са малко над 69%, като до момента са разплатени над 615 млн. евро, което пък е 84% от договорените пари и около 60% от цялата сума, сочат още сметките на министърът.