Епидемиологът Роб Уолъс твърди, че начинът, по който отглеждаме животни за месо и кожа в индустриални количества, не само ще създаде по-смъртоносни вируси, но и че следващият патоген може да убие милиард души.

През декември 2020 година 101 000 пилета в гигантска ферма близо до град Астрахан в Южна Русия започват да падат и да умират. Тестовете на държавния изследователски център разкриват, че сред тях циркулира сравнително нов и много смъртоносен щам на птичи грип, известен като H5N8. През 2021 година се разбира, че 7 души са заразени именно с щама H5N8. Симптомите не са тежки, но това е първият път, в който H5N8 се прехвърля на хора от птици.

Стигна се до там Русия официално да обяви, че предаването на H5N8 от човек на човек скоро ще се развие, а работата по разработването на ваксина трябва да започне незабавно. Новината обаче остана незабелязана за големите медии.

Само преди няколко седмици в Китай друг щам на птичия грип - H5N6, заразява за пръв път хора.

До началото на този месец повече от половината от всички 48 заразени са починали, което предполага, че H5N6 мутира и е изключително опасен. 

Засега проблемът е под контрол, но учените са убедени, че следващата пандемия ще дойде от индустриалните ферми.

Промишлено отглежданите животни живеят в изключително тесни и мръсни помещения с малък или никакъв достъп до слънчева светлина. Тези условия са идеална среда за развитието и предаването на вирусите.

Фактът, че индустриалните ферми разчитат много на ваксини и антибиотици също кара вирусите да еволюират към по-устойчиви форми. Междувременно животните, гледани в лоши условия имат ниска имунна система, което улеснява инфекциите.

СЗО подозира, но няма доказателства, че Ковид-19 също е свързан с интензивното отглеждане на животни. Големите епидемии през последните 30 години, включително Ку-треската в Холандия и огнища на високопатогенен птичи грип, са свързани именно с интензивно животновъдство.

С повече от 20 милиарда пилета и близо 700 милиона прасета, които се отглеждат във всеки един момент, Роб Уолъс твърди, че шансовете за появата и разпространението на нови грипни щамове и варианти към хората са по-високи откогато и да е било.

Той е подкрепен от Сам Шепард, биолог от университета в Бат, който казва, че прекомерната употреба на антибиотици, пренаселеността и генетичното сходство между животните осигуряват идеални условия за много бактерии, вируси и други патогени да се сливат, мутират, разпространяват и след това да се прехвърлят върху хората.

Появата на респираторни заболявания като МЕРС при камилите, Ковид във фермите за норки и Луда крава при говедата предполага, че интензивното отглеждане, на което и да е животно, увеличава рисковете от инфекция.

Мариус Гилбърт, епидемиолог от Брюкселски свободен университет, твърди, че бързото интензифициране на птицевъдството, прави вирусите на птичия грип по-опасни.

Според експертите потенциална пандемия от птичи грип би могла да бъде много по-смъртоносна от Ковид-19.