Според статистиката индексът на пазарните цени на жилищата за юли - септември 2009 г. спрямо същите месеци на предходната година е 72.0%. Спрямо второто тримесечие индексът е 95%, което означава, че цените са се понижили с 5% за три месеца, предаде БГНЕС.
Данните показват забавяне на темпа на поевтиняване, след като през второто тримесечие цените на жилищата отчетоха спад от близо 10% спрямо първото.
Понижението през първите три месеца пък беше в размер на 12.4 на сто. През третото тримесечие на 2009 г. спрямо предходното, е регистрирано намаление на цените в почти всички областни градове, като най-значително е в Монтана - с 16.3%, Видин - с 10.1% и Шумен - с 10.0%. Понижението в София е от 6% на сто.
Средната пазарна цена на жилищата за страната през трето тримесечие на 2009 г. е 1021.45 лв. за кв. м. Най-високи са цените във Варна – средно 1770 лв. за кв. м, следвана от София-столица – 1640.33 лв. за кв. м и Бургас – 1379.83. лв. за кв. м.  Най-евтини са жилищата в Кюстендил – 545.94 лв. за кв. м.
Кризата се е отразила сериозно на пазара на луксозни имоти, като цените са намалели с близо 40% от началото на годината, а продавачите са се увеличили двойно, сочи пък проучване на агенцията за имоти Unique estates, която е част от холдинга AG capital, собственик и на "Адрес", предаде "Дневник".
Проучването показва, че при новите пазарни условия най-високата цена, плащана за имот, е 3 хил. евро на кв.м. Само преди две години беше сключена рекордната за България сделка от 6 хил. евро на кв.м за апартамент, намиращ се срещу Народното събрание в София.
"През първите месеци на годината реализирахме продажби, близки до миналогодишните нива, но през март нагласите се промениха осезаемо и 1 млн. евро се оказа висока цена за луксозен имот в София", съобщи управителят на дружеството Весела Илиева, цитирана от Дневник.
По данни на Unique estates сега повечето купувачи са склонни да сключат сделка за между 120 и 150 хил. евро за апартамент в престижен квартал и около 500 хил. евро за къща.