Според експертите в условията на криза търговете се провеждат все по-трудно поради липса на интерес, липса на налични средства в брой от страна на участниците в търговете и цялостен спад на доверието на потенциалните купувачи.
До средата на 2008 г. пазарът на имоти беше във възходящ тренд и нямаше проблеми с реализацията на обезпечението при ипотечен кредит. Сега обаче, за разлика от САЩ, където е изключително популярно, в България е почти невъзможно да си купиш имот от публична продан с ипотечен кредит, коментира Мариян Петков. Сред причините експертите отбелязват, че срокът за заплащане на имота, предмет на публична продан от съдебния изпълнител, е прекалено кратък, времето за документално оформяне на ипотечна сделка е малко, а и плащането на цената на имота не води веднага до овладяване на имота.
Частният съдебен изпълнител Мариян Петков обясни, че проблемът се изразява в това, че всеки имот, обявен за продан, е с начална цена и не се знае при търга колко тя би могла да се повиши. Освен това дори да се предвидят повече средства за спечелването на търга, сроковете, в които имотът се обявява за продан, провежда се търг и спечелилият трябва да го плати, са по-къси от тези, които са необходими за одобряване за ипотечен кредит, разказа експертът.
В такива случаи финансистите съветват да се кандидатства за потребителски кредит, който след закупуването на имота да бъде предоговорен за потребителски, заради по-ниската лихва или да се вземат пари назаем, които после да бъдат върнати.
Практически, според Петков, не е невъзможно да се купи имот на много ниска цена. Но българинът все още предпочита недвижимостите му да не са с тежести и затова условието е имотът да не е обременен с ипотечен кредит, посочи той.
Експертът подчерта, че от няколко месеца работи специален сайт www.sales.bcpea.org, където могат да бъдат разгледани всички обяви за публична продан от частните съдебни изпълнители в страната. От заработването му продажбите на такива имоти са се увеличили, отчита Петков.
Ако преди две години е имало своеобразен бизнес с изкупуване на безценица на имоти, обявени за публична продан с цел препродажба на висока цена, сега вече този бизнес почти не съществува, коментират експертите. Те обясниха, че схемата преди време е работила по приблизително един и същ начин. Купувачът се явява на търга с няколко свои близки, които играят ролята на други играчи в търга. Бизнесменът обявява най-висока цена за имота, спечелва търга, след което не се явява да плати сумата и губи правото. Така идва ред на класиралия се с по-ниска оферта на второ място. Ако той не е приближен на основния "играч", то му се предлагат пари, за да се откаже от покупката. В крайна сметка имотът остава в ръцете на бизнесмена. След това той се опитва да го продаде на по-висока цена.
От браншовата организация отбелязват, че финансовата криза се отразява на работата на частните съдебни изпълнители. Около 20 на сто е паднала събираемостта на задълженията на частните съдебни изпълнители, отчитат те. Ако през 2006 година образуваните дела са били 37 000, през 2007 г. достигат 64 000, през 2008 г. - 70 000, а само за първата половина година на 2009 г. те са 50 000, сочат данните им.