Той потвърди, че е получил писмо от "Кауфланд", в което компанията пита дали се продава терен на БАН, включващ Института по металознание. Отговорът обаче е бил отрицателен.
"Не мога да коментирам инвестиционните намерения на "Кауфланд", не съм от "Кауфланд". Има писмо до нас и ние им казахме, че няма такива шансове", каза Игнатов пред журналисти преди началото на заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.
"Научната инфраструктура на България е национална научна инфраструктура, която трябва да се развива. Не можем да се освобождаваме от нея заради това, че някъде няма ток", коментира министърът, цитиран от БТА

Писмото на "Кауфланд" е с дата 18 януари 2010 г.  То е адресирано освен до Игнатов, до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, до областния управител на София Данаил Кирилов и до председателя на академията акад. Никола Съботинов. В него веригата заявява интереса си към терен на БАН, който е подходящ за изграждане на хипермаркет.

Теренът е в район Слатина, ул. "Иван Димитров - Куклата". От "Кауфланд" питат каква е собствеността и дали за него се предвижда процедура на продажба. Компанията декларира интереса си да купи парцел с площ 18 000 до 24 000 кв. м.

На 8 февруари тази година директорът на Института по металознание проф. Стефан Воденичаров обяви, че има такова писмо, но не го показа и последва вълна от изказвания и от двете страни - правителството и БАН. Учените твърдяха, че целта на властимащите е да се съсипе академията, за да се разпродадат имотите й.

Управляващите пък отричаха. През май премиерът Бойко Борисов заяви: "Нито ме интересуват имотите на БАН, нито някой ще прави на тези имоти МОЛ-ове,  така че тези, които споделят това да бъдат любезни и да престанат да го говорят".
Само преди 10 дни Борисов потвърди, че имотите на БАН няма да бъдат одържавени. От трибуната на парламента той призова депутати да спрат да спекулират с това, че "някой има интереси към имотите на БАН, държавата и общините имат толкова имоти, че дори не могат да смогнат да ги управляват".

През лятото на 2006 г. Борисов, като кмет на София, откри първия хипермаркет "Кауфланд" в столицата, а 6 месеца по-късно и втория. В момента веригата има 5 хипермаркета в София.