Определящо влияние върху общия индекс на строителната продукция оказва спадът с 24.4% в продукцията от сградното строителство. При гражданското/инженерното строителство намалението е с 9.3%. Общата строителна продукция през септември 2009 г. е с 1.7% под равнището на предходния месец.
Регистрирано е намаление както при произведената продукция на сградното строителство с 1.7%, така и при продукцията на гражданското/инженерното строителство - с 1.8%. През периода януари - септември 2009 г. общата строителна продукция намалява спрямо същия период на предходната година, като общият спад от 11.5% се определя предимно от отрицателните темпове в сградното строителство, което представлява 66.3% от общото строително производство.
Понижението в сградното строителство през деветте месеца е 16.1%, а в гражданското/инженерното строителство e 0.7%.
Освен данните за строителството от НСИ обявиха и данните за промишленото производство. Предварителните резултати сочат че, през септември 2009 г. индексът на промишленото производство намалява с 19.3% в сравнение със септември 2008 година, 
В добивната промишленост е отчетен спад с 25.6%, в преработващата промишленост - с 21.9%, а в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.1%. Производството на инвестиционни продукти намалява с 37.5%, производството на продукти за междинно потребление - с 28.1%, а производството на енергийни продукти - с 5.6%.
В сравнение с предходния месец е отчетено увеличение с 2.7%, като в преработващата промишленост увеличението е с 3.7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%, докато в добивната промишленост е регистрирано намаление с 3.9%.