Преди два дни от асоциация "Активни потребители"оповестиха резултати от проучване, според които калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на 12 марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите. Сред марките бяха и три вида хляб на "Нилана".

"Остро възразяваме срещу изнесените в публичното пространство непроверени, непрофесионални и некоректни изследвания, поръчани от Асоциация "Активни потребители", заявяват в свое становище от "Нилана", цитирано от БГНЕС.
От фирмата уверяват, че цитираните в проучването им 3 продукта на "Нилана" - "Деа Нилана", "100% Ръжен" и "Ръжено-пшеничен Мюнхен", са с високо качество, произведени са от качествени и контролирани суровини и отговарят на всички изисквания за производство и етикетиране. 

Хлебопроизводителят твърди, че хранителните стойности, посочени върху опаковките, се базират на анализ, извършен в акредитирана лаборатория към Националния център по опазване на общественото здраве. Последен такъв анализ е бил изготвен за хляба "Деа Нилана".
Докато, според "Нилана", показанията в анализа, поръчан от "Активни потребители" в лаборатория SGS – България са некоректни, защото са извършени по БДС от 1979 г. От фирмата смятат, че този анализ има за цел "да вкара в заблуждение потребителя". Методът бил неправилен, защото липсвали белтъчини, мазнини, въглехидрати и общи влакнини (в т.ч. разтворими и неразтворими).

От "Нилана" уверяват, че здравословните й хлябове се произвеждат от качествени и сертифицирани суровини на български, австрийски и немски производители. Миксът за хляб за диабетици "Деа Нилана" е бил специално разработен от австрийската фирма "Пфанел" и анализиран от немския институт за тестване на храни БИОТАСК. Този хляб е и клинично тестван при деца и възрастни.
В споменатите три хляба няма добавена кристална захар – захароза, пише в становището на "Нилана".

"Безобразието със съставките, от които се прави диетичният хляб, и лошото му качество трябва да се спре", заяви вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА. Както въведохме ред и стандарти при месото и млечните продукти, така ще направим и с хляба, категоричен е министърът.