Главното мюфтийство на Египет (Дар ал Ифта) издаде базирани на ислямското право регламенти за опазване на околната среда и борба с климатичните промени, пише в. "Ал Монитор". Първите по рода си екологични фетви са публикувани в навечерието на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП 27), която ще се проведе в северноафриканската страна през ноември.

Правните становища на Дар ал Ифта забраняват използването на вредни вещества и отпадъци, разхищаването на енергия, застрояването на земеделска земя, използването на пестициди и други химикали, без да се спазват указанията за употреба, горенето на стърнища, изхвърлянето на боклуци в морето.

Главният мюфтия на Египет Шауки Алам заяви, че фетвите не се ограничават само до богослужението, а са насочени и към изграждането на общности, както и към други въпроси от общ интерес. По думите му целите на ООН за устойчиво развитие са в синхрон с религиозните текстове.

"Ал Азхар" също започна серия програми и кампании за опазване на околната среда. Най-авторитетната за мюсюлманите сунити по света институция подкрепя египетското домакинство на КОП 27.

Мостафа Захран, изследовател в областта на религията, заявява пред "Ал Монитор", че "дискусията за развитието и осъвременяването на инструментите на Главното мюфтийство е необходимо да продължи, за да бъдат в крак с развитието на обществото и на климата, с еволюцията на живота на хората, особено с оглед на гъвкавостта на ислямската юриспруденция."

Хартата от екологични фетви на Главното мюфтийство на Египет е от голямо значение, тъй като е първият международен документ, който определя като престъпление според ислямското право и забранява вредните за околната среда действия, отбелязва "Ал Монитор". Поведението на обществото може да бъде формирано с налагане на религиозен наратив, който ограничава такива практики.