В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС поиска спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност при президента заради записания ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост за закриване на въглищните мощности.

"Уважаеми г-н президент, енергийната сигурност е част от националната сигурност, ангажиментите на стр. 113 в Плана застрашават националната сигурност и икономиката на страната. Свикването на КСНС не търпи отлагане", заяви Делян Добрев.

Той изреди числата и направи извода, че ако изпълним поетия ангажимент, ще се превърнем във вносител на ток и БВП на България ще падне с цели 4%, което е сравнимо само с 2009 - годината на финансовата криза, и с отминалата COVID-криза. Виновните за поемането на това обещание пред Брюксел да се разследват от компетентните органи, добави Добрев.

"За да изпълним Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да намалим произведената електроенергия от въглища от 22,5 тераватчаса на 10,5 тераватчаса. Това е повече от половината по-малко произведена електроенергия", разясни Добрев. "10,4 тераватчаса - толкова ще ни остане, след като изпълним ангажимента, са 1 190 мегавата инсталирана мощност, натоварена на сто процента, а ние имаме приблизително 5 хиляди мегавата електроцентрали на въглища, добави той. Добрев посочи, че бихме могли да кажем, че ще затворим 76,2% от въглищните централи в България.

Той изрази притеснението си, че затварянето на въглищните централи е равносилно на това България да затвори 4 реактора на АЕЦ "Козлодуй". "Напомням, че първи до четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", които затворихме, за да влезем в ЕС, бяха 1760 мегавата, сега ще затворим 3 810 мегавата. Двойно по-голяма мощност, това са почти 4 реактора като пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", подчерта депутатът.

"Нещо повече, ако вземем предвид нормалния ръст на консумацията на електроенергия в България от около три процента догодина, излиза, че до 2025 г. България ще стане вносител на електроенергия, ако има откъде, тъй като всички наши съседни държави изпитват хроничен недостиг на електроенергия от десетилетия", посочи той.

Добрев заключи, че почти 3,2 млрд. евро е износът на електроенергия за 2022 г. Това е сумата, която България ще загуби от липсващия износ след изпълнението на поетия ангажимент пред ЕК от страница 113 от ПВУ. Със същата внушителна сума ще се влоши и търговският ни баланс, добави той.