Електричеството поскъпва с 13 на сто, а синьото гориво с близо 5 процента. Освен това столичани ще плащат с 5 на сто по-скъпа вода и с близо 3 на сто повече за парно.

Правителството ще компенсира социално слабите домакинства за увеличението на тока, съобщи днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при посещение на разкопките край бургаския квартал „Сарафово”, предаде "Фокус". Това ще стане чрез увеличение на социалните помощи, което ще влезе в сила още от днес. Компенсирани ще бъдат всичко около 307 хиляди социално слаби домакинства. Това ще струва на държавата около 11 млн. лева, посочи министър Дянков.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че кабинетът ще мисли как да компенсира най-бедните хора в страната, за да не усетят ценовия шок от поскъпването на тока от 1 юли.

Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпускани от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Увеличението на цената тока е заради най-лобисткия и престъпен закон на Сергей Станишев и Ахмед Доган, напомни тезата на управляващите Борисов. "Няма по-лобистки закон от този, който буквално разсипа държавата, и сега ние с министрите от правителството обсъждаме какви мерки трябва да се предприемат, за да се компенсират социално слабите хора в страната", допълни премиерът.

Зелената енергия, покачването на цената на газа, както и дългосрочните договори за закупуване на ток доведоха до драстичен скок на тока. Шефът на държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев мотивира скока с това, че Националната електрическа компания (НЕК) не може да покрива разходите си за възобновяеми енергийни източници.

"В началото на 2012 г. интересът към построяването особено на фотоволтаични централи силно нарасна. Инвеститорите започнаха ускорено изграждането и въвеждането в експлоатация. НЕК беше задължена да покрива всички тези разходи. Има дефицит в паричните потоци не по-малък от 130 до 150 млн. лв.", коментира Семерджиев.

Абонатите на топлофикациите в София, Велико Търново, Русе и Перник ще плащат и по-скъпо парно, предаде Дарик.

"Увеличението в т.нар. добавка за кафява енергия се дължи единствено на повишението на цените на горивата. В цените на топлинната енергия сме отчели новите цени на газа, тъй като топлоелектрическите централи нямат абсолютно никакви резерви, за да поемат по-високите цени на газа", поясни шефът на ДКЕВР.

Решението на регулатора да увеличи тока с 13 на сто дойде изненадващо за потребителите. Дни преди да комисията да обяви новите цени, шефът й продължаваше да обещава, че увеличението ще е около 10 на сто.