С тези безкомпромисни думи директорът на МВФ Кристин Лагард засили натиска над властите и избирателите в Гърция.

В интервю за британския в."Гардиън" тя каза още, че е време гърците да платят сметките си. Родителите в Гърция трябва да поемат отговорност за децата си, ако са засегнати от съкращаването на разходите. "Родителите трябва да си плащат данъците", допълни тя.

Според нея дълговата криза още не е приключила. Запитана дали може да не мисли за майките в Гърция, които не могат да си позволят детегледачки или за пациентите, неспособни да купят животоспасяващи лекарства, Лагард отвърна: "Мисля си повече за дечицата в някое малко село в Нигер, които учат само 2 часа на ден, имат по един стол з атрима и много искат да получат образование. За тях си мисля непрекъснато. Защото смятам, че те се нуждаят от повече помощ, отколкото хората в Атина."

"Знаете ли какво? Що се отнася до Атина, мисля си също за всички онези, които непрекъснато се опитват да не плащат данъци. Всички в Гърция, които опитват да се измъкнат. Мисля, че гърците трябва заедно да си помогнат като започнат да си плащат данъците", коментира тя.

"Запитана да уточни означавали това, че гърците и другите в Европа са си поживели добре и е дошло време за разплата, тя отговори категорично: "Точно така. Да."

В интервюто Лагард казва още, че Гърция не получава по-благосклонно отношение от една бедна страна в развиващия се свят и че на МВФ не му е по-трудно да налага условията с в богати държави. "Не, не е по-трудно. Не. Понеже това е мисията на фонда и моята задача винаги да казвам истината, независимо кой седи от другата страна на масата. И нека ви кажа нещо - понякога е по-трудно да кажеш на правителство в бедна държава, където хората живеят с 3,4 или 5 хиляди долара годишно на глава от населението, да затегне бюджета и да намали дефицита. Защото знам какво означава това за социалните програми и подпомагането на бедните. Последиците са много по-дълбоки".

От "Гардиън" я питат дали има значение за отношението й към европейската криза това, че е французойка и европейка. "Да, да, да. У мен има една емоционална проевропейска част. Но се опитвам да не бъда французойка или европейка, когато си върша работата. И знам, че уреждането на кризата в Европа има значение също така за мексиканците, австралийците, бразилците".

Реакциите на гърците
Лидерите на политически партии и обикновени гърци възроптаха срещу призива на Кристин Лагард гърците да си плащат данъците.
Водачът на социалистическата партия Пасок в Гърция Евангелос Венизелос смята за обида към сънародниците му призива на директора на МВФ. Никой не може да унижава гръцкия народ по време на криза и аз се обръщам по-специално към г-жа Лагард, която с думите си обиди гърците, заяви Венизелос.

Призовавам я да коригира и да преосмисли онова, което е искала да каже, добави Венизелос, чиято партия започна да прилага програмата за строги икономии, наложена от МВФ, Европейския съюз и Европейската централна банка в замяна на финансова помощ, предаде БТА.

Забележките на Лагард разкриват цинизма и истинската роля на МВФ, който е отговорен за унищожаването на цели общества," пише в изявление и радикалната левица СИРИЗА. "ПАСОК и Нова демокрация носят огромна отговорност за това, че подчиниха страната на програма на МВФ, която води към банкрут и бедност", се посочва още в декларацията.

След вълната от възмутени коментари на гърци на изказването й във Фейсбук - близо 7500 - Кристин Лагард изпрати помирително послание към Атина. "Съчувствам на гърците заради предизвикателствата, пред които са изправени. Затова МВФ подкрепя гърците в усилията им да преодолеят сегашната криза", пише тя.

"Важна част от това усилие е всеки да поеме своя справедлив дял от тежестта, особено най-привилегированите и особено по отношение на плащането на данъци," посочи Лагард, добавяйки, че именно това е искала да подчертае в интервюто за "Гардиън".