Това заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА и БТА. Вестервеле, който е лидер на Свободната демократическа партия, коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел, заяви това няколко дни след като Атина обеща да въведе бюджетни ограничения на стойност 4,8 милиарда евро, за да отговори на изискванията на ЕС за стабилизиране на държавните си финанси.

"Гърция трябва сама да си напише домашното, друг начин няма. Програмата, представена от Атина, е много амбициозна, но тя трябва да бъде изпълнена. Аз не съм готов да издам "празен чек", каза Вестервеле в Кордоба, където участва в неформална среща на министрите на външните работи от ЕС.
 
През последните седмици се появиха различни спекулации по повод на това дали Гърция се нуждае от допълнителна финансова помощ от ЕС в добавка към нейните собствени строги мерки на икономии. Предполагаше се, че Германия като страна с най-силна икономика в ЕС вероятно ще участва с най-голям дял в евентуалната помощ, но след разговор с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин гръцкият премиер Георгиос Папандреу каза: "Гърция не е искала финансова помощ." Папандреу поиска обаче политическа подкрепа от ключовите партньори. Той се срещна и с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер в Люксембург. Във вторник Папандреу има планирана среща с американския президент Барак Обама във Вашингтон.

В интервю за гръцки вестник Папандреу заяви своята решимост да не позволи Гърция да банкрутира. "Няма да позволим отново да бъде заявено: "За съжаление, банкрутирахме", заяви гръцкият премиер, имайки предвид историческата лаконична фраза, с която неговият предшественик Харилаос Трикупис обяви пред гръцкия парламент през 1893 г., че гръцкото правителство е неспособно да обслужва дълговете си.
Папандреу обяви, че ще води ожесточена битка с всеки, който се противопоставя на усилията на правителството и народа да стабилизират икономиката, като на първо място посочи спекулантите. "Не само е нечестно, а и нехуманно, когато правителството полага свръхчовешко усилие някакви "момчета" в Ню Йорк или другаде да подкопават това, седейки пред компютрите", заяви той. Папандреу обеща, че през следващите три години Гърция ще стане една "различна" страна.