Според изданието интерес към островите имало още от времето, откакто корабният магнат Аристотел Онасис закупи през 1961 г. остров Скорпиос, тъй като се смята, че частните острови са данъчен рай за сабствениците им.

Онасис не е първият, сдобил се с частен остров, тъй като друга по-стара корабна фамилия преди него е притежавала острови в края на 19 в., припомня вестникът. "Вима" се позовава на международната брокерска къща за недвижими имоти, според която поне четири гръцки острови досега са сменили собствеността си. Сред тях било и островчето Докос в Арголическия залив на полуостров Пелопонес, което било оценено на 180 млн. евро. Сред проявилите интерес към Докос бил и консорциумът с кипърски капитали Kerkengou Island, който планирал да използва за туризъм въпросното островче.

Гръцкото финансово министерство пък проверявало информации, които показвали, че в процес на продажба или вече били продадени островчето Алатас, към което интерес проявила компанията United Five Development с цел да се сдобие с права за експлоатация за 50 години, островчето Аркуди близо до Кефалония в Йонийско море от консорциума, съставен от гръцки и чужди предприемаци, както и островчето Дримос от групата Цикладски острови в Егейско море. Освен това се смята, че вече е било продадено и островчето Китрос с площ от 800 декара.

Интерес от чужбина имало и за покупката на острови в района на Коринтския залив и по-специално към островите Агиос Георгиос и Смарагдониси в залива Итея. Цената на първия остров била 2 млн. евро, а вторият бил по-евтин. Британци и германци пък имали апетити към островите Велопула и Аспрониси. За продажба изглежда са предложени още и островите Кардиотиса, Ано и Като Андикери близо до Аморгос от Цикладите в Егейско море.

Вчера германският вестник "Билд" препоръча на затъналата в дългове Гърция да разпродава острови, за да излезе от сегашната криза. Материалът по темата беше озаглавен "Продайте островите си, банкрутирали гърци! А също и Акропола!"