На заседание снощи в Брюксел финансовите министри от еврозоната заявиха, че макар и да може да разчита на подкрепата им, Атина носи отговорност да реши сама проблема с държавните си финанси.

Гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину представи пред своите колеги от еврозоната плана на гръцкото правителство за стабилизиране на икономиката. Документът предвижда бюджетният дефицит на Гърция да бъде намален от отчетените през 2009 г. 12,7 процента от БВП до 8,7 през 2010 г., а в следващия период до 2012 г. да слезе под трипроцентовия праг на Пакта за стабилност.
Планът предвижда и постепенно намаляване на държавния дълг след 2012 г.

"Разбрах от информациите, които ни предостави нашият гръцки колега, че мерките, които правителството планира да предприеме, са в правилната посока", заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес.
"Смятам, че гръцкото правителство е начертало мерки, които отговарят на мащаба на проблемите", допълни той. Юнкер изрази увереност, че страната "ще възстанови баланса на държавните си финанси в разумен срок".

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния реагира по-резервирано. "Към момента не можем да си съставим точно мнение по въпроса", посочи той.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле и холандският му колега Воутер Бос бяха по-строги в оценките си, съобщава Ройтерс.
"Гръцкото правителство трябва да се справи с тази трудна задача. Те имат право на подкрепа, но това не означава, че можем да оставим Гърция да не предприеме необходимите мерки", заяви Шойбле.
"Трябва да насърчим страните да покажат, че съзнават собствената си отговорност", изтъкна от своя страна холандският министър.

Проблемът с гръцките държавни финанси ще да бъде обсъден и на днешната среща на министрите на икономиката на 27-те страни-членки на ЕС в Брюксел.