Това съобщи говорител на ЕК, предаде БТА. Гръцките власти са длъжни да уведомят комисията и страните членки на Европейския съюз в случай на възможна пътна блокада, която би могла да попречи на свободното движение в съюза, както и какви обиколни маршрути са осигурени. Подобно уведомяване от Гърция не е имало, изтъкна говорителят.

На въпрос какви мерки би могла да предприеме ЕК срещу Гърция, той заяви, че една възможност е да се започне наказателна процедура срещу страната. Все пак сега не искам да спекулирам. Нека видим какъв ще е резултатът от разговорите, отбеляза говорителят.

Междувременно ЕК започва официално разследване за изплатени помощи на гръцки земеделски стопани от Организацията за земеделско осигуряване (ЕЛГА) през 2008 и 2009 г. Комисията има основания да подозира, че изплатените средства са фактически форма на държавна помощ, оказана в разрез с изискванията на общия пазар в ЕС при отпускането на държавни помощи, изтъкна говорителят. Изплащането на средствата вече е било проучвано от експерти на ЕК. Въз основа на изводите им днес Колежът на комисарите е решил да започне официално разследване на случая.

Заедно с това ЕК започва и друго разследване срещу Гърция - за тарифите на електричеството, разрешени на държавната компания "Гръцки алуминиум" (Aluminium of Greece). Експерти на комисията ще проучат дали плащаната от компанията цена на тока не е по-ниска от пазарната, което би било оказване на нерегламентирана държавна помощ.