В 12.30 часа днес гръцките фермери блокираха ГКПП-Промахон и ГКПП-Орменион.
Няма да бъдат пропускани леки и товарни автомобили през тези два пункта. ГКПП-Илинден остава отворен за леки коли и автобуси, също и ГКПП-Златоград, който по принцип не е предназначен за товарни автомобили, съобщи БТА.

Спряно е движението през ГКПП "Капитан Петко войвода" край Свиленград в 12.30 часа заради блокада на протестиращи гръцки фермери, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Смолян комисар Тодор Георгиев. Не се знае колко време ще продължи блокадата на гръцкия ГКПП "Орменион". Надяваме се да не е повече от два-три часа, добави комисар Георгиев, цитиран от БТА.

Договорено и пропускане на товарни автомобили през пункта Илинден от 15.00 до 17.00 часа. Протестиращите обаче няма да допуснат тогава през пункта да преминат товарни автомобили, превозващи дървен материал и земеделска продукция. Движението, по време на блокадата на граничния пункт ще се спира в района на хаджидимовското село Садово. Там има възможност за чакащите да се снабдят с храна и вода, както и да ползват тоалетна в местно заведение, тъй като наблизо няма други такива. От граничния пункт съобщиха, че вчера движението от там е било доста интензивно.

Гръцките фермери установиха 15 пътни заграждения в централната и северната част на Гърция с искане да получат финансова помощ. Вчера фермерите започнаха да блокират пътищата в голямата равнина Тесалия в централната част на страната и в Източна Македония в северната част. Днес те съобщиха, че искат да блокират редица гранични пунктове с Турция и България в североизточната част.

Фермерите имат редица искания, сред които незабавна финансова помощ за продукцията си (зърнени култури, памук, зехтин, мляко, плодове), чиито цени рязко намаляха. Те искат също така намаляване на цените на торовете и на семената, както и отстъпка от цената на електроенергията и петрола и замразяване за три години на дълговете им към земеделската банка.
От два месеца Гърция е изправена пред безпрецедентна финансова криза заради рязкото увеличаване на дефицита и на държавния дълг.