Фермерите искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити, съобщи местният сайт "Ин нюз", цитиран от БТА.

Граничният пункт “Илинден-Ексохи“ беше блокиран днес от 14 ч. за два часа предупредително от няколко десетки трактори. Колите, пътуващи за ГКПП "Илинден" бяха спирани в района на Садово, на 3 км преди пункта, за да не се получи струпване.

От 18 януари (понеделник) блокадата ще започне още рано сутринта и вероятно ще продължи пет дни, се посочва в съобщение на благоевградската областна управа.
От същия ден се очаква всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция да бъдат блокирани от стачкуващи гръцки фермери, съобщи БНР.

Протестиращите ще пропускат леките автомобили, пътуващи от българска страна към гръцка, но няма да допускат влизане и излизане на тирове.

Гръцките фермери вече затвориха магистралата Солун – Кавала – Александруполис в района на Хрисопули, съобщи за Агенция “Фокус” временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов.

Масовите протести обаче ще започнат на 20 януари и се очаква да включват блокади на пътната мрежа от и към ГКПП Кулата-Промахон, както и на ключови пътни артерии, включително националната магистрала Солун-Атина, съобщи "Ин нюз".

Областната управа в Благоевград вече е готова да подпомогне шофьорите и движението при евентуално по-дълга блокада на граничните пунктове, се казва още в съобщението. Има готовност за поставяне на химически тоалетни, ще бъдат осигурени и лекарски дежурни екипи. На блокирани чуждестранни шофьори, изпаднали в по-критични ситуации, ще има възможност да се предоставят храна и топли напитки.

Българското министерство на транспорта поиска вчера по дипломатически път да се осигури от гръцката страна коридор за български автомобили.

Протестиращи гръцки фермери затвориха границите с България и в началото на февруари 2009 г. Тогава от двете страни на границата се образуваха километрични опашки от автомобили на превозвачи и туристи.