Търговията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит няма да е така гладка, както досега, предупреди водещият германски евродепутат Дейвид Макалистър, цитиран от ДПА.

"Търговията между ЕС и Обединеното кралство няма да върви така плавно, както беше досега, когато и двете страни бяха част от вътрешния пазар и митническия съюз", заяви пред германския вестник "Велт" Макалистър, оглавяващ координационната група за Брекзита в Европарламента. Въпреки сключената в последния момент търговска сделка евродепутатът каза, че очаква сериозни и трайни последици за хората, компаниите и държавните администрации след излизането на Лондон от вътрешния пазар в края на годината. Той обаче изрази оптимизъм, че ЕП ще одобри споразумението.

"Носим политическа отговорност да се избегне нерегулиран преход и да смекчим максимално отрицателните последствия за гражданите и бизнеса", обясни евродепутатът.

Великобритания и ЕС постигнаха вчера сделка за търговските отношения след Брекзита - броени дни преди излизането на Лондон от единния пазар на 1 януари.

Пробивът, постигнат след месеци застой, дава възможност на двете страни да избегнат високите митнически тарифи, отбелязва ДПА.

В същото време Постоянните представители на 27-те страни членки на ЕС започват да разглеждат търговското споразумение с Великобритания, предаде ДПА, като цитира говорител на германското председателство на Европейския съюз.

"Страните членки на ЕС започват да разглеждат 1246-те страници на споразумението между ЕС и Великобритания и ще продължат с тази трудна задача през следващите няколко дни", заяви Себастиан Фишер, говорител на германското председателство.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира постоянните представители за преговорите.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано от ЕС и Великобритания. Лондон свика заседание на парламента за 30 декември. Отхвърлянето му е малко вероятно, предвид високия залог и недостига на време, пред които са изправени всички страни преди изтичането на преходния период след Брекзит на 31 декември.

Европейският парламент също ще трябва да даде разрешение, но това ще стане едва през 2021 г., което означава, че поне на първо време (според предложение на ЕК - до 28 февруари) търговското споразумение ще се прилага като временна мярка.

Споразумението позволява свободна търговия със стоки без мита и квоти, определя области на сътрудничество като сигурността и правосъдието, както и правила по редица проблеми като защитата на личните данни.