Транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, предаде БНР.

"Не беше нещо неочаквано, предвид миналоседмичния вот, така че ние се подготвихме за този сценарий и от тук нататък следва изпращане на тези досиета на междуинституционални дебати, и нашата основна амбиция остава в търсене и намиране на някакъв компромисен вариант". Това каза веднага след вота евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и постоянен член на транспортната комисия, цитиран от националното радио.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков бе категоричен, че трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната отправна точка на всеки 4 седмици. "За другото трябва да намерим компромис до степен, в която бизнесът да продължи да работи добре и да се развива", добави той.

Миналата седмица транспортната комисия отхвърли предложението Еврокомисията да изтегли пакета.

По-късно министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка на всеки 4 седмици. Аргументът му е, че такова връщане ще причини сериозно увеличение на въглеродните емисии.