Брутният вътрешен продукт в региона расте бързо и скоро ще постигнете сближаване с Европейския съюз не само в икономически аспект, но и в демографски. Това заяви Джо Филипс, фонд мениджър на "Три морета", България по време на организираната от Dir.bg и 3E-news международна конференция Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".

Инвестиционният фонд осигурява ресурс в областите транспорт, енергийна и дигитална инфраструктура.

"Когато погледнем този регион, виждаме десетилиетия, в които не са правени инвестиции в околната среда", посочи Филипс. И уточни, че от 10 до 40 процента от проектите на фонда покриват цената на финансиране.

"Тук наличните финанси са по-ограничени в сравнение с останалите европейски държави. До 2030 година в тези три сектора трябва да се инвестират 600 милиарда, затова трябва да привлечем частен капитал на разумна цена. Повечето от нашите проекти са финансирани от частния капитал и цената на осигуряване на този капитал е ниска. Това е така в другите държави, но не е така в този регион".

По думите му фондът сам по себе си няма да може да запуши тази дупка във финансирането, но работейки с правителството и с Европейската инвестиционна банка може да гарантира, че ще привлече повече капитал в региона.

"Убедих се за тези две години и половина, откакто управлявам фонда, че инициативата трябва да дойде от региона. Не можем да очакваме някой друг да ни достави капитал, да ни насочи към подходящи проекти, нужно е да действаме самите ние в тази насока. По този начин ще привлечем и допълнителен капитал", сподели Джо Филипс.

Снимка: Николай Илиев, Dir.bg

Той посочи, че е крайно време иативи, тъй като те държат дългосрочен капитал и е добре това да бъде инвестирано в дългосрочни проекти. 

"Голяма част от инвестициите в такава инфраструктура в САЩ, в Западна Европа се правят с участието на пенсионните фондове. Дошло е време пенсионните фондове да подкрепят изграждането на инфраструктура в този регион. По този начин ще можем да привлечем допълнителен капитал и повече възможности за инвестиране", обобщи Филипс. 

Конференцията Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" е организирана от Dir.bg и 3Е-news с медийната подкрепа на БНТ, БНР, bTV Media Group, БТА, Bloomberg, Bulgaria on Air, Евронюз и OFFNews.bg.