Домашни щурци и ларви на брашнени бръмбари се появяват като храна в Европейския съюз съгласно нови разпоредби, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Домашните щурци могат да се консумират замразени, сушени или на прах от днес, а използването на ларви на брашнения бръмбар в храната ще бъде разрешено от четвъртък.

Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.

Европейската комисия в момента разглежда други осем молби за разрешаване на консумацията на продукти от насекоми, тъй като производителите трябва да кандидатстват за разрешение за всеки вид насекомо, който искат да пуснат на пазара.

Храната, съдържаща насекоми, трябва да бъде обозначена като такава в ЕС, включително името на вида.

Според оценката на Комисията домашният щурец и ларвите на брашнените бръмбари са безопасни за консумация от хора, но могат да представляват риск за страдащи от хранителни алергии.

Насекомите се считат за питателни и богати на протеини и са част от традиционната кухня в много страни. Те също така могат да допринесат за устойчива диета, тъй като могат да бъдат отглеждани със сравнително малко ресурси.