От "Лукойл" виждат, че цялата работа с руския петрол и с износа на горива в открито море започва да се разплита и се готвят да напускат, аз така го разчитам. Така председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев коментира пред журналисти в парламента информацията, че "Лукойл" преразглежда дейността си в България и обмисля продажба на бизнеса у нас, предаде БТА.

Добрев отбеляза думите на еврокомисаря по финанси Макгинес вчера, че изключително силно приветства желанието да бъде премахната тази дерогация (най-вече заради възможностите за заобикаляне на санкциите на ЕС против Русия - б.р.). По думите му това вече не е само българска тема, а е общоевропейска тема.

Цялата схема с дерогацията в последната година и половина в България започва да се разплита, целият свят вижда, че от 15 млн. барела руски нефт преди войната, ние започнахме да купуваме по 45 млн. барела и то в режим на санкции, коментира Добрев. Къде отива това гориво ще бъде уточнено съвсем скоро, защото ние вече имаме имената на корабите, дестинацията в открито море, имаме корабите, на които са претоварвали, и сателитни снимки къде са отивали тези кораби, добави той. По думите на Добрев "Лукойл" се готвят за бягане.

Делян Добрев не изключи да има протести в следващите дни. Той посочи, че в последния параграф на прессъобщението на "Лукойл" се казва, че ще започнат разговори със синдикатите и с работниците. Т.е. не изключвам в следващите дни те да се опитат да провокират отново протести и затваряне на магистрали, защото те, както, за съжаление, и кабинетът не искат тази дерогация да бъде отменена, коментира председателят на енергийната комисия.

Дерогацията отпада от март 2024 г., а работници от бургаската рафинерия, подтикани от синдиката на нефтохимиците, блокираха на 27 октомври движението при изхода на Бургас в посока София заради предстоящата отмяна на дерогацията за руски петрол.  

Попитан кой би закупил "Лукойл", Добрев каза, че няма никаква информация кой се интересува, кой ще я придобие и няма как да има. Той посочи, че когато продали рафинерията (на "Лукойл") в Италия, купувачът бил една световно неизвестна компания, за която има съмнения, че отново е свързана с Русия, и допусна, че могат да се опитат да направят такава сделка.

В отговор на въпрос, председателят на енергийната комисия обясни, че златната акция на държавата в рафинерията не ни дава право да одобрим купувача. Добрев посочи, че можем да приемем специално законодателство като в Германия, което да ни дава това право.

Берлин сложи ръка върху контрола на рафинерия на "Роснефт".

Добрев коментира и думи на премиера Денков, че "Лукойл" не е нарушил нито един европейски регламент, нито един български закон, нито една митническа разпоредба. Аз такава защита от действащ български премиер, на която и да е компания в България, досега не бях чувал, посочи той. Още по-изумително е, че тази компания е руска, от държава, която е поставена под редица санкции от ЕС, допълни той.