Това каза за „Фокус” Мика Зайкова, финансов експерт в синдиката. По нейните думи, новите цени на тока, водата, природния газ, са чудовищни.

"Считаме, че ДКЕВР вече е вреден. Трябва да има независим регулатор, но с други хора. Разбирам неудобството, в което се намира премиерът, защото и него някой го заблуждава. Не можем да поставим премиера пред свършен факт и той да дава обяснения, да излезе председателят на ДКЕВР и да обясни.
Социалните партньори въобще не ни допускат до техните сметки, всичко е много секретно, а според нас става въпрос за практики, които поставят в шах цялото правителство", каза Зайкова.

В края на миналата седмица енергийният министър Делян Добрев заяви, че изненадващото поскъпване на тока с 3% (13%, вместо 10%) над предвиденото се дължи на грешни предварителни изчисления от страна на ДКЕВР.

Според синдиката ще се повишат още повече междуфирмените задължения, ще се стигне до неплащане на заплати и ръст на лошите кредити, което може да се отрази негативно на банковата стабилност.

От КНСБ междувременно настояха за увеличение на минимално
гарантирания доход с между 7 и 9 лева заради новата цена на тока. Според президента на синдиката Пламен Димитров увеличението е необходимо, защото механизмът за енергийни помощи работи само през отоплителния сезон, а е необходима целогодишна компенсация заради увеличението на цената на тока.

Димитров коментира още, че увеличението на тока ще доведе до увеличение и на инфлацията с около едно на сто.

Не може и не трябва енергийните цени да се определят дни преди влизането им в сила, след като са обект на централизирано управление, заявиха от Българската стопанска камара (БСК). Според камарата това е рецидив в поведението на ДКЕВР, който пречи на бизнеса да планира развитието си, да формира инвестиционната си политика и да създава ясна конкурентна среда.

С последното увеличение на цените на електроенергията с над 13 на сто за битовото потребление и над 16 на сто за бизнеса се увеличава ножицата на кръстосаното субсидиране, а енергийните цени са ползвани като инструмент за провеждане на социална политика, посочват от БСК.

Междувременно "Атака" поиска оставката на Ангел Семерджиев като председател на ДКЕВР. Според националистите той носи отговорност за увеличаването на цената на тока.
Тъй като Семерджиев е подчинен на премиера, искаме изслушване на Бойко Борисов в парламента, за да обясни защо се вдига цената на електроенергията, отбеляза лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

По-рано от МТСП съобщиха, че заради по-високите цени на тока се увеличава целевата енергийна помощ на около 300 000 социално слаби.