Дания, подкрепена от още 10 държави-членки на Европейския съюз, призова в петък за забрана в целия ЕС на дизелови и бензинови автомобили до 2040-а година като част от борбата с изменение на климата, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР.

Дания направи това предложение по време на среща на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург.

ЕС има за цел да намали въглеродните месии в блока с 40% до 2030 година, като Европейската комисия планира да ги сведе до нула до 2050-а година, за да помогне за спиране на глобалното затопляне.

"Трябва да признаем, че малко прибързаме", посочи след срещата пред Ройтерс датският министър за климата и енергетиката Дан Йоргенсен.

Той обаче отбеляза, че се надява забраната на дизеловите и бензиновите автомобили да окаже натиск върху Комисията да предложи постепенно прекратяване на превозните средства, захранвани с изкопаеми горива, през следващите десетилетия.

Дания "хвърли медийна бомба" още през октомври 2018-а година, когато обяви, че ще забрани до 2030-а година продажбата на всички автомобили, захранвани с изкопаеми горива, но впоследствие отхвърли идеята заради нарушаване на правилата на ЕС.

Дан Йоргенсен посочи, че ако ЕС не може да постигне съгласие за забрана в рамките на целия съюз, би било добре, ако на отделните държави бъде разрешено да приложат такава мярка. "План А би бил това да се превърне в обща европейска забрана", каза той пред Ройтерс..

На Литва, Латвия, Словения, България и няколко други страни беше препоръчано да направят повече, за да спрат "изтичането на въглерод" посредством продаваните от Западна Европа автомобили втора употреба в посока Източна Европа.

Според Дан Йоргенсен е важно посоките на дългосрочната политика на ЕС да достигна до производителите на автомобили и че следващата стъпка на Дания е да се формира съюз с още 10 страни-членки в подкрепа на предложението за забрана на дизелови и бензинови автомобили до 2040-а година.

"Смятам, че след това и други ще ни последват", допълни той.