В момента хазартните дейности от лотарии, томболи и числовите лотарийни игри Бинго и Кено се облагат с данък 12 на сто.
Данъкът върху хазарта не трябва да бъде вдиган, заяви по-рано пред журналисти Маргарита Лулова, говорител на лицензирания букмейкър "Еврофутбол", предаде БГНЕС. "Той беше вдигнат само преди 2 години от 8% на 10%. Данъкът в момента е един от най-високите в Европа и е 5-6 пъти по-висок от данъка на всички останали фирми у нас", обясни Лулова. За миналата година всички хазартни оператори са внесли общо 112 млн. лв. в хазната. Тези пари са много повече от парите на банковия и застрахователния сектор например, което доказва, че всъщност хазартът внася доста пари в държавата. От тях 54 млн. лв. са на Еврофутбол, уточниха от компанията.
При вдигане на данъка върху хазарта операторите са застрашени от фалит. Загубите за държавата ще са повече от 500 млн. лв., защото през следващите 1-2 години ще се закрият хиляди хазартни фирми. 80 000 души, които по данни на Държавната комисия по хазарта работят в този сектор, ще останат без работа, допълни Лулова. Според "Еврофутбол" повишаването на ставката води до свиване на разходите, ниска привлекателност на предлаганите услуги и силно развитие на нелегалния хазарт. Увеличението на данъка в такава пазарна ситуация означава целенасочено решение за закриване на хазартната дейност в България чрез фалиране на действащите легални оператори, обясни Лулова.
От "Еврофутбол" изразиха надежда, че върху изчисленията ще се работи обстойно и дългосрочно. Според компанията изказванията, които се правят всеки ден, са противоречиви. Министър Дянков многократно публично обяви, че няма да вдига преките данъци на бизнеса, за да може да се стабилизира и да запази работната си ръка. Това би трябвало да е валидно за всички легални хазартни оператори, които са част от бизнеса, облагат се с пряк данък и имат нужда от стабилизиране, за да си запазят работната ръка, обясни Лулова.
При по-висок данък, Еврофутбол ще бъде принуден да прекрати спонсорската и благотворителната си дейност, категорични са от компанията. "Би трябвало наистина всеки, който финансира спорта в държавата, да се ползва с данъчни и други облекчения, защото така инвестира в здравето на нацията. За да се привлекат повече приходи в хазната, трябва бърза и ефективна регулация на онлайн хазарта. Това може да увеличи приходите в държавния бюджет с над 160 млн. лв. годишно", заключи Лулова.