Това е леко увеличение спрямо обявените в средата на януари предварителни данни за 498.9 млн. лв. бюджетен дефицит на касова основа основа. Дефицитът по европейската методология (включва отложените за тази година разходи, като дългове към бизнеса и пр.) обаче е по-висок - 1.9% от БВП, става ясно от Конвергентната програма, публикувана също на сайта на МФ.

Бюджетната позиция на месечна база за декември е близка до балансирания бюджет, като месецът завърши с незначителен дефицит в размер на 31,3 млн. лева. Основната причина за неговото формиране са по-високите разходи през декември по бюджетите на общините, обясняват от МФ. За сравнение, при отчетени разходи за месеците септември-ноември в рамките на 380 - 405 млн. лв., за месец декември разходите на общините по данни от месечните отчети за касовото изпълнение на бюджета са в размер на около 580 млн. лева.

Данните за изпълнението на общинските бюджети за 2009 г. на национално ниво показват най-сериозно увеличение на разходите за заплати и други възнаграждения за персонала с около 50% спрямо предходните месеци. Това означава, че за разлика от министерствата и ведомствата, където не бяха одобрени коледни добавки и бонуси, общинските администрации са платили такива. Фискалният резерв към 31 декември 2009 година е в размер на 7 672,9 млн. лева.