Около това становище се обединиха икономическият експерт Владимир Каролев от НДСВ и Георги Ангелов - от "Отворено общество" пред PRO.BG, съобщи БГНЕС.

Според Каролев двете най-важни причини да не се допуска бюджетен дефицит са, че първо това ще доведе до инфлация, и второ, че това би означавало правителството да заема пари, които ще трябва всички данъкоплатци да плащат с лихвите след време, а това от своя страна ще наложи увеличение на данъците. „Въобще не трябва да се допуска бюджетен дефицит. Една от причините да сме най-малко ударени от кризата, е че две поредни правителства не генерираха бюджетен дефицит”, отбеляза той.

Ангелов пък изрази притеснение от липсата на яснота в кабинета относно бюджетния дефицит.
„Оставам леко притеснен – преди месеци целта на правителството беше балансиран бюджет. Онзи ден Бойко Борисов обяви прогнозиран дефицит от 1%, негови съветници говорят за 2-3%. Ако влезем в тази спирала, ще видим еврото през крив макарон. В тази икономическа криза всяко увеличение на бюджетния дефицит води директно до по-малко инвестиции, по-малко кредитиране и по-високи лихви. Не виждам на кого би помогнало това, ако ударим икономиката по този начин”, коментира икономистът.

Според него правителството закъснява с мерките за подобряване на бизнес средата.
”Трябва да видим реални мерки. Едно-две неща се случиха, но правителството написа програма от 80 мерки – лицензионни режими, бюрокрация, нека видим приложени тези мерки”, каза още той.

Георги Ангелов изрази резерви и към новия вицепремиер в правителството Илиян Михов: ”От една страна той е получил образование в чужбина, но засега не е показал много голям интерес към България, не е предлагал реформи и т.н. Единственото, което предложи, е тази много злополучна модификация на валутния борд. Слава Богу, започна да се разграничава от нея. Единственото нещо, с което Илиян Михов е известен, е по-добре да не бъде известен. По-сериозният въпрос е, че не можем да разберем дали е привърженик на бюджетния дефицит или не – и това вече е проблем”.

Владимир Каролев обаче коментира, че колкото повече образовани хора като Илиян Михов има в правителството – толкова по-добре.
Подобен е на Симеон Дянков по образование и по мислене. Той е макроикономист, и ако е от добрата страна на макроикономиката, това ще бъде добре за България. Познавам публикациите му, много мои познати са негови студенти”, каза Каролев.