Колкото по-висок е акцизът, толкова повече се увеличават условията за контрабанда. А България е в много неизгодна позиция и като местоположение. Тя граничи със страни от ЕС, но и с такива, които не са членки на съюза и разликата между акциза на цигарите при тях и в България е много голяма, което е предпоставка за контрабанда.

По отношение на акциза на цигарите приходите трябва да бъдат увеличени с 453 милиона лева и това е изключително сериозна сума. Това, което ще направя, е да положи цялата агенция заедно с други институции усилия наистина да съберем възможно най-големите приходи.

Проблемът според Ваньо Танов е, че агенция "Митници” трудно може да влияе на определени процеси: ”В условия на криза една голяма част от приходите от мита и ДДС са формирани на базата на стоки, които са с борсови цени и те са непредвидими в момента”.

Директорът на митниците обясни още, че в момента се търсят резерви за подобряване на организацията и затваряне на всички възможни канали за изтичане на средства: ”Въпреки всичко, аз имам известни притеснения, че тези показатели са доста високи, но ще търсим всякакви възможности да ги компенсираме по други начини”.

Според Ваньо Танов българските власти са направили достатъчно по отношение на акциза на горива и на алкохол за налагане на по-сериозен контрол. По отношение на акциза на цигарите обаче въпросът е по-сложен: ”Направил съм анализ за последните 10 години – при всяко увеличаване на акциза физическите обеми падат с 10-20% и до известна степен се увеличават приходите за сметка на по-високия акциз. Тази пропорция обаче трябва да бъде много внимателно следена и да се прецени в какво съотношение да бъде. Тъй като покупателната способност на населението е ниска, има възможност да се търсят контрабандно стоките”.

Директорът на агенция "Митници” обясни още, че с падането на визовия режим между Македония и Сърбия са се увеличили възможностите за контрабанда на стоки. ”Не разполагаме с достатъчно технически средства и това наистина ще изисква огромни усилия не само от агенция „Митници”, а и сътрудничество със всички правоохранителни органи”, заяви още Ваньо Танов.